Предпазва ли носенето на ръкавици за еднократна употреба от коронавирус?

Ръкавици при коронавирус

Не е необходимо да носите еднократни ръкавици, за да не се заразите с новия тип коронавирус, заявява Ли Ланджуан - специалист по инфекциозни болести и член на специалната експертна комисия към Държавния комитет по здравни въпроси на Китай.

По-рано специалистът по инфекциозни заболявания Ли Синван, член на експертната група на държавния комитет на Китай по здравни въпроси, заяви, че вирусът може да се предава не само чрез въздушни капчици, но и чрез докосване на очите с мръсни ръце.

Лекарят обясни рязкото увеличение на броя на заразените в Китай коронавирус: В болницата медицинският персонал трябва да носи ръкавици, но извън болницата, просто излизайки навън, не е необходимо да носите ръкавици специално, просто измийте ръцете си, това е достатъчно, обясни експертът от Китайската централна телевизия, когато отговаря на въпроса дали ръкавиците трябва да се носят, за да не се заразяваме.

На 31 декември 2019 г. китайските власти информират Световната здравна организация за огнище на неизвестна пневмония в Ухан, разположено в централната част на страната. Както експертите са установили, причинителят на заболяването е нов вид коронавирус - 2019-nCoV, който може да се предава от човек на човек.

Според китайски експерти вирусът се предава чрез въздушни капчици от разстояние 1-2 метра, както и чрез контакт - често, ако попадне върху ръцете и след неволно докосване на носа, устата или очите.

Основните симптоми на коронавирус заболяването са суха кашлица, задух или дихателна недостатъчност, повишена температура, слабост. Въпреки това в някои случаи болестта отминава безсимптомно или е придружена само от суха кашлица и леко повишена температура, но дори и с леки симптоми, пациентът може да зарази други.

Предпазва ли носенето на ръкавици за еднократна употреба от коронавирус?

Не забравяйте, че носенето на ръкавици наистина ще попречи на вируса да попадне върху ръцете ви, но все пак можете да докоснете лицето си със замърсена ръкавица - и да се заразите.

Ако докоснете с ръкавици заразни повърхности и след това докоснете лицето си, може да не ги носите изобщо, коментира The Guardian Линдзи Бродбент, вирусолог в Кралския университет в Белфаст. - Ръкавиците "работят" само ако редовно ги сменяте или миете толкова често и старателно, колкото бихте измили ръцете си. Те са като втора кожа.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати