ezine.bg»Статии»Здраве»Оралните ласки докарват рак

Оралните ласки докарват рак

Любов

Сексолози предупреждават любителите на оралния секс, че този вид ласки могат да бъдат опасни за здравето. Учените открили връзка между оралния секс и рака на устата.

Това е злокачествено заболяване, засягащо тъканите на устата - език, устни, бузи, гърло. Могат да се обхванат и костите, тогава се разглежда като рак на костта.

Това заболяване се среща значително рядко. Обикновено го предизвикват прекомерното пушене и пиене. Неотавна обаче експертите установили, че причината може бъде и човешкия папиломен вирус (HPV). Той причинява най-много случаи на рак на маточната шийка.

В редки случаи същият вирус може да причини и тумори в устата. Според Анна Царевски, лекар от Медицинския изследователски център на Великобритания, никой не прокламира да се откажете напълно от интимния навик. Д-р Царевски само препоръчва на дамите да следят здравословното си състояние с редовни прегледи.

По общи сметки 20% от британските жени на възраст 18-22 години са носители на някаква форма на HPV. Не винаги тези вируси водят до необратими последици.

За да се предотврати възможността за заразяване, от няколко години се използват ваксини, с които е добре майки да ваксинират дъщерите си. Тази превенция е най-ефективен.

Статистиката показва, че около 50-60% от болните с диагноза рак на устата, умират. В повечето случаи, това се дължи на късното откриване на болеста. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-големи са шансовете за пълно излекуване.

Лечението може да бъде хирургично, химиотерапия, лъчева терапия или комбинация от изброените методи.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати