Простичкият небет шекер може да е мощно лекарство

Ползи от небет шекер

Простичкият небет шекер не е нещо, което не познаваме. То е обикновена рафинирана захар и сам по себе си не е лекарствено средство, но има редица положителни качества, с които успешно се използват в борбата с някои заболявания.

Лъскавите кристали се получават при прецизната преработка на тръстикова захар, без добавка на оцветители и консерванти. Освен за приготвяне на чай и кафе се използва като средство при някои белодробни заболявания, като астма и бронхит.

В народната медицина се използва като средство за борба с кашлицата и болки в гърлото. Небет шекер се използва като основна съставка на някои сиропи за кашлица. В тях освен небет шекер се влагат продукти като листа от индрише, орехи (счукани), дюли, бира.

Спокойно вместо бонбонки на дете с кашлица и хрема може да дадете кристалче небет шекер. Така ще се избегне неговото недоволство от пиене на лекарства и би приело малкото кристалче като лакомство. Съществуват мнения, че лековитите свойства на небет шекер са измислица. Този въпрос е спорен, но едно е сигурно. Небет шекер не е по-вреден от другите бонбони, съдържащи захар.

Небет шекер на дете

Ето една много успешна рецепта за борба с кашлицата, в която освен небет шекер се използва и бира. Към 250 милилитра бира се прибавят 100 грама небет шекер и един добре измит и смлян лимон. Сместа се вари на водна баня за около трийсет минути. След това се прецежда и слага в стъклен съд. При упорита кашлица се взема по една супена лъжица на всеки половин час до отшумяване на симптомите.

Има и друг домашен лек в комбинация с индрише. Към половин литър вряла вода се добавят три листа индрише, три ореха (цели с леко пропукана черупка) и три супени лъжици босилек.

Сместа се вари на котлона няколко минутки, след което се добавя небет шекер. Отварата престоява 20 минути след което е готова за пиене. Прецежда се и се разделя на три приема за деня.

Сироп за кашлица с небет шекер

Много ароматен чай за болно гърло се получава, като във водата за чая се сложат обелки от кромид-лук, дюлеви семки, 3 бр. бонбони лукчета, небет шекер, няколко дюлеви листа. След като се свари, чаят се прецежда и пие по три пъти на ден.

Използването на небет шекер като мощно лекарство против кашлицата би дало резултат само ако лечението започне още с първите оплаквания, и продължи достатъчно дълго, до пълното им отзвучаване.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати