ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Защо медът е толкова полезен срещу вируси и гъбички

Защо медът е толкова полезен срещу вируси и гъбички

Ползите от меда

Резистентността към лекарства се развива, когато бактериите се адаптират към антимикробните средства, които инхибират разпространението на микроорганизми. С тази адаптация бактериите стават имунизирани срещу действието на антибиотиците, което ги прави много опасни, а човешкото тяло е уязвимо от най-различни видове инфекции.

Междувременно лекарите смятат, че пчелният мед е полезен срещу бактерии и вируси.

Уникалното свойство на меда е способността му да се бори с инфекциите на няколко нива наведнъж, което затруднява развитието на резистентност на микроорганизмите, казва Тобиас Олофсон от университета в Лунд (Швеция).

Мед против вируси

Медът съдържа ензим, под въздействието на който се образува водороден пероксид, който дава на продукта, създаден от жизнената активност на пчелите, мощни антибактериални свойства, органични киселини и флавоноиди. И поради така наречения осмотичен ефект, който е резултат от висока концентрация на захари, водата се изтегля от бактериалните клетки, което води до тяхната дехидратация и последваща смърт.

В допълнение, проучвания, проведени върху метицилин-резистентния Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa и устойчив на ванкомицин ентерокок, показват, че медът инхибира способността на бактериите да координират поведението си чрез секрецията на молекулни сигнали и да образуват биофилми.

Медът отслабва устойчивостта на бактериите и значително повишава тяхната чувствителност към антибиотици, казва Тобиас Олофсон.

Мед против гъбички

Друго важна полза на меда, за разлика от антибиотиците, е, че неговият ефект не е насочен към блокиране на бактериалните ензими, свързани с растежа на микробите. Проблемът с много антибиотици се крие във факта, че с течение на времето бактериите се адаптират към механизма на действие на лекарствата и спират да реагират на лечението.

Изследователите ще продължат да изучават меда с надеждата да идентифицират всички възможни приложения на неговите антибактериални свойства. Пресният мед е добре разпространен по целия свят, това може да бъде отличен вариант за лечение за тези, които живеят в неразвити или отдалечени райони.

Не забравяйте, че едни от най-известните ползи на меда са свързани с богатият му състав на миктоелементи. Той ще помогне за попълване на доставката на полезни вещества: въглехидрати, минерали и микроелементи. В допълнение, медът включва органични киселини, витамин С и витамини от група В.

Мед

В меда има много антиоксиданти, като фенолни киселини и флавоноиди. Те предпазват от свободните радикали, които унищожават клетките и по този начин предотвратяват развитието на рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Проучванията върху животни и хора показват, че замяната на обикновената захар с мед помага за понижаване на кръвното налягане, както и на холестерола и триглицеридите в кръвта.

Медът има антибактериални свойства, поради което е полезен при лечението на язви и кожни заболявания като псориазис, дерматит и херпес. Вероятно тепърва предстои да се открият още много безценни качества на този изцяло природен продукт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати