ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Полезни съвети за крепко здраве

Полезни съвети за крепко здраве

здравословно хранене за крепко здраве
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Здравето е най-ценният дар, който притежаваме и който трябва зорко да пазим! Според определението на СЗО (Световната здравна организация), това е състояние на пълно физическо, умствено и социално благоденствие.

Няма човек, който не желае да бъде здрав. До голяма степен нашето здраве зависи от нас самите - от начина ни живот, хранителния режим, изградените ни навици и психологическата ни настройка.

Предлагаме ви няколко полезни съвета, които бихте могли да приложите в ежедневието си, за да се радвате на крепко физическо и психическо здраве.

Създайте си здравословен хранителен режим

Хранете се разнообразно и балансирано, консумирайки пълноценна и питателна храна, която осигурява на тялото ви всички важни хранителни вещества, от които се нуждаете ежедневно.

Здравословното хранене е гаранция за крепко здраве. Правилният хранителен режим намалява риска от развитие на редица заболявания и други здравословни проблеми. Наблегнете на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, продукти с колкото се може по-малко мазнини, чисто месо, риба, боб, яйца и ядки. Ограничете до минимум вредните храни, като например сладки и тестени изделия и т. нар. джънк фууд.

витамини за добро здраве

Подсилете имунната си система

Старайте се да си набавяте повече витамини. Независимо дали чрез храната, която консумирате или приемайки ги под формата на допълнителни добавки, те играят важна роля за изграждането на стабилна имунна система, благодарение на което организмът става по-устойчив на различни вируси, инфекции и заболявания. Особено важни за постигане на висок имунитет са витамини А, С и D.

Отделяйте време за тренировки или спорт

Повечето съвременни хора водят доста заседнал начин на живот. За да сте здрави, трябва да компенсирате това с добра двигателна активност, която безспорно носи ползи за цялостното здравословно състояние - както физическо, така и психическо. Затова отделяйте достатъчно време за тренировки. Независимо дали се занимавате активно със спорт, посещавате фитнес залата, или правите упражнения вкъщи, не лишавайте тялото и ума си от възможността да ги дарите със здраве.

Взимайте студени душове

Интересна практика, която вероятно не би се понравила на всеки. Това обаче е добра стратегия за постигане на добро здраве и за каляване на организма. Взимането на студен душ от време-на време стимулира кръвообращението, а заедно с него и всички останали функции в организма.

Не се лишавайте от необходимата доза сън

сънят е полезен за здравето

За да сте здрави, жизненоважно е да си набавяте достатъчно пълноценен сън, тъй като той е от съществено значение за правилното функциониране на човешкия организъм. Недоспиването и некачественият сън водят до сриване на имунитета, влияят върху нивата на хормоните, повишават риска от инфекции и заболявания, нарушават умствената дейност и влошават концентрацията.

Изградете си добри навици за сън, които да следвате всяко денонощие по едно и също време и спете по 8-9 часа, за да може организмът и мозъкът ви да се възстановят и отпочинат.

Намалете стреса

В съвременния начин на живот стресът и напрежението дебнат отвсякъде. Високите нива на стресови хормони в тялото причиняват сериозни вреди на здравословното ни състояние - отслабват защитните ни сили, предизвикват трупане на наднормено тегло, създават предпоставки за развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак, както и емоционални и поведенчески разстройства.

Затова опитайте се да противодействате на стреса, като в свободното си време се отдадете на интересно хоби, спорт, разходки, срещи със семейството и приятелите, за да се разтоварите от проблемите и да се заредите с приятни емоции.

Прекарвайте повече време със семейството и приятелите си

Споделяйте време и общувайте с хората, които обичате, колкото се може по-често. Общуването с тях, споделянето на общи интереси, моментите на весели закачки и искрен смях, ни носят много радост и значително понижават нивата на стрес, а това е от огромно значение за поддържането на крепко здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest