Полезни зеленчуци за диабетиците

Полезни зеленчуци за диабетиците
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp-56%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
90.00 лв.
40.00 лв.
Виж ››

Хората,  страдащи от диабет, трябва да отдадат голямо значение на здравословната си диета, за да продължат да се наслаждават на живота, както е нормално. 

Тя трябва да балансира нивата на кръвната захар, поддържайки я в нормални параметри. Много хора смятат плодовете и зеленчуците за здравословен вариант, но не всички от тях са добра опция при диабет.

По-долу ще намерите списък на полезните за диабетици зеленчуци.

Аспержи

Аспержите са полезни за диабетици

Аспержите са зеленчук, който не съдържа нишесте, има малко калории, високо съдържание на вода, но и фибри. Ето защо той е много добър избор за хора, страдащи от диабет тип II

Аспержите съдържат витамин Е и бета-каротин, антиоксиданти, които могат да предотвратят артрит, катаракта, макулна дегенерация и кожни проблеми. Аспержите помагат за поддържане на кръвната захар в нормална стойност.

Карфиол

Карфиолът има ниско ниво на въглехидрати, така че диабетиците трябва да го включат в диетата си. Карфиолът съдържа витамини С, витамини К и Е, минерали, но също и влакна, които стимулират чревния транзит. 

Сокът от карфиол например е ефективен при хора, страдащи от диабет тип II,  тъй като понижава нивата на кръвната захар. По този начин диабетът може да се контролира.

Зелен боб

Зеленият боб е храна за диабетици

Източникът на фибри с ниско съдържание на калории и много витамини, зеленият боб е един от зеленчуците за диабетици, които трябва да присъстват в менюто. Зеленият боб съдържа витамин К и спомага за регулирането на чревния транзит в резултат на съдържанието на фибри.

Броколи

Броколите са зеленчук, който принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци, съдържат много малко калории, а определени вещества от броколи помагат за предотвратяване на щетите, причинени от диабет в кръвоносните съдове. 

Сулфорафанът в броколите може да активира ензим, който ограничава този вид увреждане на клетките, сочи проучване.

Патладжани

Патладжанът е полезен за хора с диабет

Патладжаните са здравословен източник на антиоксиданти, съдържат хлорогенна киселина, която се бори с рака, бактериите, вирусите и лошия холестерол. 

Освен това патладжанът съдържа разтворими фибри, които понижават нивата на кръвната захар. Кората на патладжана съдържа насунин, антиоксидант, който се бори срещу свободните радикали и предпазва клетъчните мембрани от определени щети, особено срещу хипергликемия.

Гъби

Гъбите имат нисък гликемичен индекс, така че хората с диабет могат да ги консумират без проблем, защото няма да бъдат засегнати по никакъв начин. 

Гъбите помагат за понижаване на нивата на кръвната захар, както и на лошия холестерол, благодарение на съдържащите се фибри, споделят специалистите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати