ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Полезни зеленчуци за диабетиците

Полезни зеленчуци за диабетиците

Полезни зеленчуци за диабетиците
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Хората,  страдащи от диабет, трябва да отдадат голямо значение на здравословната си диета, за да продължат да се наслаждават на живота, както е нормално. 

Тя трябва да балансира нивата на кръвната захар, поддържайки я в нормални параметри. Много хора смятат плодовете и зеленчуците за здравословен вариант, но не всички от тях са добра опция при диабет.

По-долу ще намерите списък на полезните за диабетици зеленчуци.

Аспержи

Аспержите са полезни за диабетици

Аспержите са зеленчук, който не съдържа нишесте, има малко калории, високо съдържание на вода, но и фибри. Ето защо той е много добър избор за хора, страдащи от диабет тип II

Аспержите съдържат витамин Е и бета-каротин, антиоксиданти, които могат да предотвратят артрит, катаракта, макулна дегенерация и кожни проблеми. Аспержите помагат за поддържане на кръвната захар в нормална стойност.

Карфиол

Карфиолът има ниско ниво на въглехидрати, така че диабетиците трябва да го включат в диетата си. Карфиолът съдържа витамини С, витамини К и Е, минерали, но също и влакна, които стимулират чревния транзит. 

Сокът от карфиол например е ефективен при хора, страдащи от диабет тип II,  тъй като понижава нивата на кръвната захар. По този начин диабетът може да се контролира.

Зелен боб

Зеленият боб е храна за диабетици

Източникът на фибри с ниско съдържание на калории и много витамини, зеленият боб е един от зеленчуците за диабетици, които трябва да присъстват в менюто. Зеленият боб съдържа витамин К и спомага за регулирането на чревния транзит в резултат на съдържанието на фибри.

Броколи

Броколите са зеленчук, който принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци, съдържат много малко калории, а определени вещества от броколи помагат за предотвратяване на щетите, причинени от диабет в кръвоносните съдове. 

Сулфорафанът в броколите може да активира ензим, който ограничава този вид увреждане на клетките, сочи проучване.

Патладжани

Патладжанът е полезен за хора с диабет

Патладжаните са здравословен източник на антиоксиданти, съдържат хлорогенна киселина, която се бори с рака, бактериите, вирусите и лошия холестерол. 

Освен това патладжанът съдържа разтворими фибри, които понижават нивата на кръвната захар. Кората на патладжана съдържа насунин, антиоксидант, който се бори срещу свободните радикали и предпазва клетъчните мембрани от определени щети, особено срещу хипергликемия.

Гъби

Гъбите имат нисък гликемичен индекс, така че хората с диабет могат да ги консумират без проблем, защото няма да бъдат засегнати по никакъв начин. 

Гъбите помагат за понижаване на нивата на кръвната захар, както и на лошия холестерол, благодарение на съдържащите се фибри, споделят специалистите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest