Кориандърът - подправка и природно лекарство

Кориандърът крие много ползи за здравето

Използван в кухнята за овкусяване на храна, кориандърът е едновременно подправка и натурално лекарство. Родом от Азия, растението има леко семена, богати на летливи масла, но със силен аромат. 

Лечебните свойства на кориандъра са признати от древни времена. Семена от кориандър се използват за лечение на много състояния, включително ревматични, стомашни и чревни заболявания, тревожност, рак и диабет. 

Освен това листата на това растение също имат и някои лечебни свойства. Използват се както в борбата с алергиите, така и при лечението на хемороиди и разширени вени.

Нека видим защо кориандърът е наричан природно лекарство!

Лекува стомашни болки

Кориандърът има антибактериални и успокояващи свойства, което го превръща в добро лекарство при подуване на корема, диария и стомашни болки. За лечение на тези състояния се препоръчва горещата инфузия на семена от кориандър. От тях се пият между една и три чаши на ден.

Облекчава тревожността

Според експерименти, проведени в няколко болници в Близкия изток, кориандърът има анксиолитични и успокояващи свойства, като се препоръчва при лечение на тревожност и безсъние. Ползван е и в борбата с паническите атаки и депресивно-тревожния синдром. Лечението се състои в прилагането на 2 грама кориандър на прах 4 пъти на ден, в лечения за 49 дни, с 10 дни почивка.

Нормализира инсулина

Кориандърът е полезен за диабетици, той нормализира на нивата на инсулин и понижаване на холестерола, показва проучване, проведено в Улстърския университет. Лечението се състои в ежедневна консумация на един литър инфузия, приготвена от семена от кориандър.

Предпазва от рак на черния дроб

Кориандърът съдържа вещества, полезни за предотвратяване и лечение на рак на черния дроб. Препоръчва се ежедневно приемане на четири чаени лъжички прясно смлян кориандър на прах (в този ден), при дългосрочни лечения, минимум 3 месеца. Същото лечение се препоръчва при рак на дебелото черво и гърдата. По време на лечението ежедневната диета трябва да изключва пържени картофи, рафинирано масло, маргарин, млечни продукти.

За лечение на алергии

Наред със семената, листата на кориандъра също носят ползи за здравето. Поради съдържанието на естествени антихистамини, биофлавоноиди и витамин С, листата от кориандър и помагат в случаи на хемороиди, разширени вени и други проблеми на вените. Листата се консумират като салата, най-малко 12 дни.

Внимание! Кориандърът трябва да се консумира с повишено внимание, тъй като може да предизвика алергични реакции. Не прилагайте кориандър като лекарствено средство, без да се консултирате с лекар или опитен знахар. Самолечението може да е опасно за вашето здраве. 

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати