Признаците на системно преяждане и защо е толкова опасно

Признаците на системно преяждане и защо е толкова опасно
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
11.05 лв.
Виж ››

Преяждането е хранително разстройство, характеризиращо се с консумирането на големи количества храна и невъзможността да спрете в необходимия момент. В съвременното общество преяждането е характерно за голям брой хора, а затлъстяването е следствие от него, което води след себе си редица здравословни проблеми.

Причини за преяждането

Те могат да са различни, но една от най-честите е нечувствителността на стомаха към малките изменение на количеството на приетата храна, поради способността му да се разтяга. Като следствие от това, чувството на ситост се появява едва 15-20 минути след хранене.

Другата възможна причина е загубата на избирателност към храната им. Това значи, че ядете всичко, а не се ръководите от полезните свойства на продукти и хранителната им стойност.

На този фактор влияние имат и рекламите на хранителни продукти. Голяма част от хората, които преяждат придават прекалено голямо значение на храненето и го превръщат в цял ритуал.

Рискова група са и хората, които са подложени на голямо напрежение, като тук говорим за така нареченото психологическо преяждане. В това число влизат и хората със занижена самооценка, които се чувстват неуверени в себе си.

Признаците на системно преяждане

Системно преяждане

След като се изяснихме, какви могат да са възможните причините за прекомерната консумация на храна, е необходимо да споменем признаците на системното преяждане. Така ще могат да се вземат навременни мерки.

- Бързо наддаване на килограми или постоянни колебания на теглото;

- Нарушение на съня. След преяждане организмът трудно заспива, тъй като храносмилателните процеси продължават;

- Проблеми със стомашно-чревния тракт и усещане за дискомфорт (метеоризъм и подуване на корема);

- Ядене по всяко време, дори и при липса на чувство на глад;

- Увеличаването на консумираните порции като същевременно не водите активен начин на живот;

- Неконтролирано хранене например, докато гледате телевизия или четете. По този начин разсейването с други дейности не само ви пречи да се насладите на аромата и вкуса на храната, но и затруднява определянето на момента на насищане;

- Депресия в резултат на горните симптоми на преяждане.

Също така, диетолозите разграничават такива психологически прояви на това състояние като: желанието да бъдете сам, вътрешното чувство на вина и неприязън към себе си.

Защо преяждането е толкова опасно?

Последици от системното преяждане

Опасността е толкова сериозна, че лекарите настояват: трябва да ставате от масата с леко чувство на глад. В противен случай ще настъпят метаболитните нарушения, което от своя страна ще се отрази на работата на всички вътрешни органи.

Първите последствия от системното преяждане оказват влияние на работата на сърцето. Теглото на човек се увеличава и с него съответно всички органи нарастват. Това от своя страна значи, че сърцето трябва работи по-усилено.

В резултат сърдечните контракции се засилват, а мускулните стени се удебеляват и като следствие възниква хипертония и проблеми с кръвното налягане.

Втория орган, който страда поради постоянното преяждане, е черният дроб. Когато се увеличават количеството на необходимите мазнини в него, то той става техния пряк източник.

От друга страна почти всички клетки в тялото са пълни с мазнини. Това съответно оказва огромно натоварване на черният дроб и сърцето. Също така оказва влияние на работата на стомаха, тъй като страда целият чревен тракт. В резултат на това състояние се увеличават и болестите, като холецистит, гастрит, колит и хроничен панкреатит.

Друго възможно последствие от преяждането е нарушение на хормоналния цикъл поради недостиг на тироксин. Жените имат проблеми с менструацията и това може да доведе до безплодие.

При мъжете се нарушава ерекцията. Също така трябва да се отбележи и това, че наднорменото тегло е допълнителна тежест за гръбначния стълб и ставите, които се износват преждевременно.

Както виждате, негативните последици за организма са очевидни, но си струва да се отбележи и това, че не само редовната консумация на големи количества храна, но и еднократното празнично преяждане може да доведе до тях.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати