ezine.bg»Статии»Здраве»Мързелът и сексът удължават живота

Мързелът и сексът удължават живота

Мързелът и сексът удължават живота

Помните ли, че когато бяхме малки, родителите ни учеха, че не трябва да сме мързеливи. Някои от нас са слушали поученията на по-възрастните, други - не.

Последните би трябвало да живеят по-дълго от послушковците, тъй като се оказа, че мързелът е полезен за здравето и дълголетието, твърдят учени от университета в Южна Каролина.

След изследване, продължило три години и половина, те развенчаваха теорията, че добрите навици удължават живота, а пороците го съкращават.

Мързелът и сексът удължават живота

Според проучването повечето дълголетници си угаждат до насита и въобще не водят природосъобразен живот.

"Геронтолозите подчертават 3 важни фактора за продължителността на живота. Това са наследствеността, екологията и условията на живот, твърди академик Владимир Шабалин от Руската академия на науките.

"Човешкият мозък, както и целият организъм без натоварване, старее по-бързо", смята и Евгений Мухин, професор невролог от Руската академия на науките.

Любовта е още един необходим фактор за дълголетие, твърди американският сексолог проф. Хърбърт Гиленхайм. Сексът стимулира работата на жлезите с вътрешна секреция и производството на хормони, които са мощен инструмент за подмладяване.

Учените дават за пример феномена на кубинските старци. В Куба средната продължителност на живота е 78 години. Местните са убедени, че тайните на тяхното дълголетие са мързелът и сексът, системната употреба на алкохол, пури и кафе.

Учените уточняват, че е важна и двигателната активност, която подобрява обмяната на веществата, активно кръвоснабдява органите и тъканите. След 50 се препоръчват спортове с ниска физическа интензивност - боулинг, плуване, танци или просто забързано ходене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати