Пластмасовата посуда докарва рак и сърдечни проблеми

Пластмасовата посуда докарва рак и сърдечни проблеми

Без пластмасовата посуда е трудно днес да си представим пикника или работата в офиса. Доскоро се смяташе, че яденето и пиенето от съдобе и чаши за еднократна употреба, е безвредно.

Но в резултата на протекло няколко години проучване, британски учени откриха, че бисфенол А, който е част от пластмасата, води до сърдечно-съдови заболявания.

Бисфенол А е един от най-разпространените и евтини химикали и се използва за производството на пластмаси. С неговото участие са не само пластмасовите чашки и чинийки. Химическото съединение се използва широко в промишлеността - например има го в компютърните дискове, в лещите за очила.

За съжаление, дори и при пълно спазване на технологията, в готовия материал остава определено количество химическо вещество. И то може да попадне лесно в тялото ни чрез храната или напитките, които приемаме от пластмасовите посуди.

Разрушителни последици на бисфенол А върху здравето не могат да бъдат открити директно. Той се натрупва в тялото за няколко години. Ако имате някакви хронични заболявания, казват учените, процесът се ускорява.

С какво може да бъде опасен бисфенол А? Може да повлияе на ендокринната система, което води до хормонални смущения в организма. Те от своя страна могат да доведат до дефекти в репродуктивните органи, както и да се наруши развитието на вторичните полови белези при подрастващите.

Освен това е налице хипотезата, че бисфенол А може да предизвика заболявания - от затлъстяване до рак. И по-специално наличието в организма на бисфенол А повишата до три пъти риска от развитие на коронарна болест на сърцето.

В интерес на истината за учените това химическо вещество не е напълно ясно. Например, не е проучена добре молекулярната структура на бисфенол А. Също така не е ясен механизма, чрез който бисфенол А върху сърцето и кръвоносните съдове.

Но заключението е ясно: навика да се храним и пием от пластмасови съдове, може да увреди здравето ни!

Какви мерки да вземем? Ето два съвети за тези, които се грижат за здравето си.

1. Ако е възможно, не купувайте храна и напитки в пластмасови съдове, а в стъклени съдове. Те са по-сигурни.

2. Не използвайте пластмасови съдове по време на работа. По-добре си занесете от вкъщи обичайните прибори - чиния, купа, вилица и лъжица.

Не забравяйте, че употребата на пластмасови съдове във вашия живот трябва да бъде по-скоро изключение, отколкото правило. И това ще ви помогне да бъдете здрави.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати