Какво е златно мляко и защо е толкова полезно?

златно мляко

Всички добре знаем, че някои напитки, като билкови и плодови чайове, отвари, смутита, както и прясно изцедени плодови или зеленчукови сокове, са полезни за здравето и си заслужава да се възползваме от здравословните им качества. Чували ли сте обаче за златно мляко? Това е традиционна индийска напитка, която набира все по-голямо популярност в световен мащаб.

Златното мляко се приготвя от затоплено краве или растително мляко (например соево, бадемово, кокосово ), към което се добавя куркума. Именно благодарение на тази уникална подправка напитката придобива ярък златист цвят и оттам получава името „златно”. По желание към млякото и куркумата могат да се прибавят и други подправки като канела, джинджифил, черен пипер, карамфил, мед.

Комбинацията от всички тези съставки, всяка от които изобилства от полезни свойства, превръщат златното мляко в чудотворна напитка, истински еликсир на здравето. Поради тази причина то често се използва като естествено средство за повишаване на имунитета и предпазване от редица болести, тъй като има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Някои от здравословните ползи, които златното мляко носи за човешкото здраве, са :

- то подобрява паметта и мозъчната функция;

- предпазва сърцето;

- намалява риска от рак;

- регулира кръвната захар;

- намалява възпалението и болките в ставите;

- оказва антиоксидантно действие върху организма.

Не на последно място, чудодейната напитка се бори с гъбични инфекции, бактерии и вируси. Едно от най-забележителните качества на златното мляко е способността му да повишава имунитета, благодарение на здравословните му съставки – куркума, джинджифил, канела.

ползи от златното мляко

Куркуминът, който е основен съставен елемент на куркумата, има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, които засилават устойчивостта на тялото срещу бактерии, вируси и гъбички, помагат и при болки в гърлото. Неслучайно в Индия използват златното мляко като домашно лекарство против грип и настинки.

Джинджифилът съдържа органични съединения, които инхибират растежа на някои бактерии и успешно се борят с респираторни инфекции.

Канелата от своя страна предотвратява растежа на бактериите и помага за лечение на инфекции на дихателните пътища, причинени от гъбички. Това се дължи на активното съединение цинамалдехид, участващо в състава й.

Златното мляко може да се консумира по всяко време на деня, като особено благотворно действие оказва вечер преди сън. То има успокоителен ефект и спомага за подобряване качеството на съня.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати