ezine.bg»Статии»Здраве»Антибактериалният сапун състарява кожата

Антибактериалният сапун състарява кожата

Антибактериалният сапун състарява кожата

Последните научни наблюдения показват, че антибактериалните сапуни са вредни за здравето на жените.

Активната съставка в тези сапуни е триклозан. Учените са открили, че средството за хигиена, което много жени използват всеки ден за себе си и децата си, в атмосферата става токсично.

Експерименти показват, че триклозанът при животни може да наруши хормоните, регулиращи растежа и размножаването.

Според експерти антибактериалните лекарства за домашно ползване са отговорни за появата на нови видове грипове от рода на птичия и свинския.

Под въздействието на триклозан бактериите мутират и стават неуязвими пред лекарствата. Безвредните микроорганизми, които постоянно ги има върху човешката кожа, при непрекъснато третиране с антибактериални сапуни могат да се превърнат в причинители на болести. Агресивният състав на антибактериалните средства убива не само вредителите, но също така някои здрави клетки на епидермиса.

А това в дългосрочен план води до преждевременно стареене на кожата. В Университета на Минесота учените са извършили изследване, в което участие са взели повече от 2500 американци, включително младите жени и деца.

В урината им бил открит триклозан. У кърмачки химикалът присъствал дори в кърмата им. Средното съдържание на препарата в организма на жените се е увеличил с 75% от 2007 г. насам.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати