ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Невероятните ползи от редовната медитация

Невероятните ползи от редовната медитация

Редовна медитация
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Учени от Медицинския факултет в Харвард и университета на Уисконсин в Медисън споделиха, че редовната медитация всеки ден може да направи истински чудеса с мисловния процес, включително да ни предпази от стареене на мозъка.

Това беше споделено от Медикъл Експрес, като проучването е било направено на будистки монах, който бил на 41 години. Той медитирал всеки ден и след края на изследването получените данни и резултати бяха публикувани в сп.Нюрокейс.

По време на проучването било направено сканиране с ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) 4 пъти за изминалите 14 години. Паралелно с това те направили подобно проучване и на контролна група, като възрастта на 105 души била приблизително еднаква с тази на монаха.

След края на проучването се установило това, че при него почти не било засегнато сивото вещество на мозъка, което е един от признаците на стареене на мисловния орган. При самото анализиране се използвал така нареченият изкуствен интелект, с чиято помощ станало и самото определяне на възрастта на монаха и на контролната група, която участвала в проучването.

След изследването се определило, че възрастта на будисткия монах отговаряла на 33 годишен мъж, докато при контролната група резултатите били доста различни и се забелязало, че те са доста застаряващи. Логическият извод, който направили учените е това, че медитацията оказва влияние на състаряването на мозъка ни, добрата памет и силната концентрация.

Медитация в леглото

Смята се и че тя е доста силен фактор, който има профилактичен ефект при редица нервни и психични проблеми, тъй като така ние можем да постигнем пълна душевна хармония със себе си, което, от своя страна, оказва изключително благоприятно въздействие на здравето.

Всеки човек е отговорен за своето здраве и сам решава, по какъв начин ще се грижи за своето самочувствие.

През последните години стана доста актуална темата относно факторите, които оказват негативно влияние на организма и процесите в него, но и на причините, които могат да забавят стареенето на тялото и в частност на мозъка.

Това проучване за пореден път доказва, че стресът и забързаното ежедневие, което водим, са доста негативни фактори за нашето здраве. От друга страна, медитацията, дихателните упражнения и подобните практики оказват изключително благоприятно въздействие на нашето здраве. Ползите от медитацията са безспорни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати