Ще спре ли коронавирусът, ако времето се затопли?

Коронавирус
Снимка: geralt/ pixabay.com

Въпросите около коронавируса са все още много, като голяма част от тях остават без отговор. Така например учените се питат как точно ще се развие заразата със затоплянето на времето, тъй като болестта започна активното си разпространение основно през студените месеци, предаде Асошиейтед прес.

Както вече се знае, Covid-19 е също респираторно заболяване, а именно подобно на грипа. Характерното за тези вируси е това, че могат да живеят по-дълго време именно през студените месеци на годината. Засега се смята, че при младите хора вирусът преминава сравнително безсимптомно в лека или умерена форма, като се наблюдава треска и кашлица.

За разлика обаче от тази възрастова група, при възрастните болни, които често страдат от редица хронични патологии, коронавирусът протича много тежко. Често при тях се налагат и редица реанимационни действия, включително апаратура за обдишване. Най-често при тях се развива много тежка пневмония, която е трудно да бъде овладяна. Именно поради тази причина основният брой на загиналите от коронавирус са възрастните пациенти с хронични заболявания, които за съжаление не успяват да се преборят с него.

Според последните данни на СЗО коронавирусът се разпространява много бързо и вече са засегнати от заразата всички континенти, като засега само в Антарктида не е открита заразата. Засега обаче никой не може да предположи как точно ще реагира коронавирусът при затоплянето на времето.

Първите случаи бяха регистрирани в края на миналата година, като учените споделят че няма никакви данни или причина да се предполага, че той ще намали своето разпространение при затопляне на времето през летните месеци. Доктор Майкъл Райън споделя, че не би било коректно сега да се поднася информация в медиите, че със затопляне на времето коронавирусът ще изчезне, тъй като това означава да се създават фалшиви новини, защото все още няма данни доказващи това. Майкъл Райън е изпълнителен директор на СЗО във връзка с подобни извънредни ситуации.

Доктор Дейл Фишър е на същото мнение, а именно, че все още не е убеден, че със затоплянето на времето ще се намали разпространението на коронавируса. Фишър е старши консултант в Националния университет по инфекциозни болести. Докторът добавя, че според него ще се наложи да минат още няколко години, когато реално голяма част от населението по света ще е прекарало коронавируса. Едва тогава ще може да се види дали той ще се успокои и ще премине в по-сходна на грипа форма. Той смята и това че все още сме доста уязвими от него, тъй като нямаме естествен имунитет, така че е без значение реално времето на годината.

От друга страна, доктор Мохамад Саджади е на мнение, че температурата и климатичните особености ще изиграят главна роля при коронавируса. Заедно с неговите колеги те забелязали удивителния факт и сходство на епицентровете с голям бум от Covid-19, където градусите са били между 5 и 11. Той добавя, че ако те са прави за сезонността на вируса, тогава това от своя страна, ще помогне на учените да го наблюдават по-добре, както и какви могат да са другите мерки за опазване на здравето на обществото по света.

Новият вирус, който порази целия свят, е доказано свързан на генетично ниво с ТОРС, както и близкоизточния респираторен синдром. Първият първо бе открит отново в Китай през 2002 година, като той зарази 8000 души в света. През 2003 година бе официално обявено, че той е овладян. Времето и затоплянето нямаха нищо общо с овладяването на заразата. Решаващ фактор бяха предприетите извънредни мерки, като например спиране на пътуванията от огнищата на заразата, които се намираха в Канада и Азия. Също така се спря масовото избиване на цибетките, тъй като именно те бяха разпространителите на заразата тогава.

Носенето на маска стана задължително при пандемията от коронавирус

Интересен е факта, че и досега не може да се изясни точната причина, поради която коронавирусът не се разпространява с такава сила в южното полукълбо. Изказват се различни причини, като едната е че може да е необходимо банално още време, за да се разпространи в другите страни. Другата възможна причина според учените е това, симптоматиката на COVID-19 е сходна с различни други болести като маларията, грипа или шарката.

Бенджамин Каулинг е начело на звеното по епидемиология и биостатистика в Хонконгския университет. Той предполага, че в много страни като например Виетнам и Тайланд реално заразата има много по-голям обхват, тоест в сравнение с потвърдените към момента случаи. Не по-малко решаващ фактор според него е и различното поведение на населението през зимните месеци. Това означава, че тогава хората прекарват повече време в закритите пространства, имайки предвид студеното време. Това, от своя страна, увеличава шанса да се заразят и е предпоставка за по-бързото разпространение на заразата.

Каулинг е на мнение, че високите градуси през летните месеци не биха могли да спрат в голяма степен разпространението на коронавируса. Той смята, че това може малко да го забави, но не и да го спре изцяло. Каулинг допълва, че в момента със сегашните темпове във всяка една държава по света ще бъдат регистрирани случаи на вируса до 9 месеца, имайки предвид статистиката към днешната дата.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати