Газираните напитки докарват инсулт

Газирани напитки

Прекомерната консумация на газирани напитки е вредна за здравето, отдавна трябва да ви е станало ясно и вероятно не за пръв път прочитате това. Но такова е поредното заключение по проблема, което идва от американски учени от Университета в щата Луизиана. Проучването им бе публикувано в списанието на Американската здравна асоциация.

Според учените напитките с много захар се свързват с по-голям риск от затлъстяване и диабет. Освен това те влияят и на кръвното налягане.

"Ние стигнахме до извода, че ако хората намалят консумацията на швепсове от своя дневен порцион, ще понижат кръвното си налягане. Ако пиете дори само по 2 чаши газирани напитки на ден, можете да си навлечете високо кръвно и дори инсулт", обясняват изследователите.

Преди да стигнат до тези заключения, повече от 18 месеца учените изследвали 810 души склонни към хипертония. Служителите на университета следели с какво се хранят те, какви са навиците им, спортуват ли и т.н.

Газирано

В началото на експеримента всички участници пиели по чаша газирано на ден. По-късно тази норма била намалена наполовина, съответно и кръвното им налягане се понижило.

В крайна сметка учените стигнали до извода, че ако намалите консумацията на газирани напитки, ще намалите и риска от хипертония и да умрете от инсулт с 8%. Изследванията в тази област ще продължат.

В последно време случаите на диабет, затлъстяване и бъбречни заболявания значително се увеличава заедно с увеличаването потреблението на фруктоза - подсладител, използван при производството на повечето газирани напитки.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати