Флуорирана паста за зъби - ползи и вреди

Флуорирана паста за зъжи - ползи и вреди

Добрата орална хигиена е от особено значение за здравето на зъбите и венците ни. Затова грижата за тях започва още преди те да се поникнали и важността ѝ се увеличава пропорционално с възрастта.

Редовното посещаване на стоматолог, правилният избор и употреба на паста за зъби, вода за уста и конец за зъби са сред най-важните неща що се отнася от състоянието на зъбите ни. И докато водата за изплакване и конецът не са от чак такова значение, пастата играе главна роля в грижата за зъбите ни.

В днешно време на пазара можете да срещнете десетки видове пасти - коя за избелване на зъбите, коя за кървящи венци, коя за свеж дъх и какво ли още не. И макар да се различават по марки и състав, по-голямата част от тях си приличат по това, че са пасти за зъби с флуор.

Какво е флуор?

Флуорът е микроелемент, чието естествено състояние е под формата на бледожълт газ. Може да се набави от питейна или някои видове минерална вода, различни храни, сол и разбира се от пасти за зъби, вода за уста и таблетки за перорално приложение.

Флуорът работи по следния начин: той достига зъбния емайл чрез слюнката. Там той си взаимодейства с калция и фосфора, съдържащи се в зъбите, образувайки минерал наречен флуорапатит. Флуорапатитът служи като допълнителна бариера срещу бактерии съдържащи се в слюнката или зъбната плака. Следователно, ако приемът на флуор е твърде нисък, този процес не се извършва и зъбите ни стават по-уязвими. Проблем е обаче и ако предозираме с флуор - тогава положението става още по-опасно.

Флуор в пастата за зъби на децата

Ползи от флуорираната паста за зъби

Ползите на флуорираната паста за зъби са неоспорими както и да го погледне човек. Флуорът не е токсичен в малки количества и ни предпазва от различни дентални проблеми, включително появата на кариеси и разрушаването на целостта на зъбите.

Флуорът в пастите за зъби помага за заздравянането на зъбите като цяло и реминерализация им. Също така играе особено съществена роля при минерализация при малки деца още от бременността на майката до 10 години - след това започва да се натрупва в костите и ползите от него за зъбите са минимални.

Флуорът също така прави зъбния емайл по-твърд, което увеличава устойчивостта му към киселини, попадащи в устната кухина с храната.

Вреди от флуорираната паста за зъби

Макар много хора да спорят, че няма нищо вредно във пастата за зъби с флуор, фактите говорят другояче.

Няма спор, че ползите от нея показват прекрасни резултати. Това вещество работи и то добре. Но за невнимателния или разсеян човек може да се окаже, че е по-вреден от полезен.

При системно надвишаване на тази норма човек може да развие флуороза - това е състояние, при което тъмни петна се появяват по зъбите, след което самите зъби започват да се разпадат.

Достигне ли се фазата на рушене, лечението става много трудно, тъй като аналогични увреждания са настъпили и в костите, а на тях не може да им се повлияе чрез терапия. Затова е от особено значение да се приема правилната доза флуор.

Флуор за бели зъби

При децата това е от още по-голямо значение, защото техният прием трябва да още по-малък. Например, при едно миене на зъбите трябва да се използва съвсем малко паста за зъби, колкото грахово зърно. Това е така, защото когато децата са по-малки, те имат навика да поглъщат пастата и така, ако има по-голямо количество от нея върху четката, те могат да предозират много лесно.

В заключение ще кажем, че флуорираната паста за зъби има своите безспорни ползи. Но за да им се наслаждавате и да не поставяте цялостното си здраве - и това на вашето семейство - в опасност, вие трябва да бъдете много внимателни и да следи зорко приема на флуор. Ако не превишавате дневната доза флуор, то вие ще се радвате спокойно на по-здрави и бели зъби.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати