Етерично масло от сандалово дърво

етерично масло от сандалово дърво

В екзотични места като Индия, Шри Ланка, Хавай и острови от Тихия океан вирее интересен дървесен вид - сандалово дърво. От това тропическо вечнозелено растение се добива масло с много ползи за здравето и добрия външен вид.

Аюрведа, както и народната медицина в много краища по света го използват от векове, защото то отдавна е доказало полезните си свойства. Интересно е да се разбере какво представлява суровината, как се обработва, за да се получи ценното масло, за какво и къде се прилага.

С какво е известно сандаловото дърво от древността до днес?

Сандаловото дърво носи латинското наименование Santalum Album, а санскритското му име е Chandana. То е паразитиращо растение, което се храни от корените на съседните дървета. Расте в южните райони на Индия - Карнатака, Керала, Андра Прадеш, Тамил Наду. Извисява до 9 метра височина и достига своята зрялост за дълъг период от време, от 30 до 60 години. Когато дървото е вече на 15-20 години безценното масло започва да се концентрира в сърцевината на ствола и колкото повече расте дървото, толкова ароматът му става по-наситен, а дървесината по-жълта. На 60-годишна възраст сандаловото дърво е с най-високи качества.

Сандаловото дърво е известно на човека от дълбока древност. Още преди 4 хиляди години започва неговата употреба. От Индия до Египет, Гърция и Рим са пренасяли ценната дървесина с кервани. С дървото са сторени храмове, а маслото е използвано в ритуалите при балсамиране.

При медитация маслото на сандаловото дърво оказва много успокояваш ума ефект и затова и затова практиката йога го препоръчва като обединяващ елемент за сетивата. В будистките храмове са горили етеричното сандалово масло заедно с карамфила и агара, за да насърчат медитирането.

В миналото са го използвали за производство на мебели, но това много е намалило числеността на дърветата и затова тази практика е прекратена. Сега се използва само за добив на сандалово масло.

Как се получава етерично масло от сандалово дърво и какви свойства има?

Етеричното масло от сандалово дърво се получава чрез парна дестилация на дървесината от сърцето на дървения труп с височина 10 метра. Добивите са около 4-6. 5 процента. Сърцевината на дървото се събира, смила се на прах и след това чрез дестилация се получава прочутото сандалово масло. Полученият екстракт на цвят е бледожълт или златист, а ароматът му е екзотичен - сладък, топъл и мускусен.

Химичният състав включва следните основни компоненти: santalol, santyl ацетат и santalene.

Маслото не е токсично, дразнещо и е подходящо за употреба от всички. Противовъзпалителното действие, антисептичното, спазмолитичното, отхрачващото, седитивното и тонизиращото свойства са основни терапевтични достойнства на това масло.

Свойства и приложение на маслото от сандалово дърво за лечебни цели

Маслото от сандалово дърво има релаксиращ, хармонизиращ и успокояващ ефект, който премахва напрежението и объркването. Препоръчва се при депресии, страхови и стресови състояния, нервно напрежение и при хронични болести. Тревожността също се успокоява с помощта на това масло.

Подходящо е за лечението на белодробните инфекции, облекчава болките в гърлото. Препоръчва се при астматични пристъпи, цистит, бронхит, проблеми с пикочния мехур.

Сърбежите по кожата също могат да бъдат облекчени с това масло. Има стягащо действие и детокс ефект. Антисептични свойства - като антимикробно средство това масло е много добро. Особено ценно е, че може да се прилага както външно, така и вътрешно. Еднакво ефективно ускорява зарастването на външни рани, както и язви в стомашно-чревния тракт. То потиска растежа на бактериите и намалява гнойните пробиви по кожата.

Противовъзпалителни свойства - веществата в състава му с противовъзпалително свойство влияят на мозъка, храносмилателната и нервната системи, облекчават инфекции при ухапване от насекоми или треска.

Спазмолитични свойства - екстрактът от сандалово дърво има свойството да регулира нервната система и да облекчава мускулните спазми. Помага при крампи, менструални оплаквания, както и при спазми от кашлица. Сандаловото масло стяга венците и спира развитието на бактерии и инфекции. То е мощен стимул при оздравителни процеси в кожата.

Едно от най-полезните здравословни свойства на маслото от сандалово дърво е, че понижава кръвното налягане. Препоръчва се както при хора, страдащи от хипертония, така и като превенция при сърдечни проблеми.

Приложения на маслото от сандалово дърво в Аюрведа

ползи от сандаловото дърво

Подхранващо действие за косата и кожата - използват го при лечението на кожни проблеми, причинени от Вата дисбаланс, причиняващ сухота, лющене на кожата, набръчкване, напукване и други. Лечителите по метода Аюрведа го използват и при създаден дисбаланс на Пита. Той се изразява в проблеми като акнето, мазната кожа, пъпките, черните точки и други. Сандаловото дърво в лосионите за почистване възстановява увредените клетки, овлажнява кожата и възстановява равномерния тен.

Използва се и при разкрасителни процедури, където прахът от сандалово дърво се смесва с куркума. След добавяне на розова рода се получава паста. Тя се нанася като маска за почистване на кожата.

Маслото от сандалово дърво е ефикасно при проблеми с косата като нацепване на краищата на косъма при създаден Вата дисбаланс. Прилагат го и в борбата срещу пърхота.

Ароматът на сандалово дърво е толкова омаен и в същото време енергизиращ, че отключва клетъчната памет за минали събития, засилва концентрацията и свърза човека с вътрешното му Аз. Затова се използва при медитация.

Пастата и маслото от сандалово дърво са известен афродизиак със силно влияние върху либидото както при мъжете, така и при жените. Заради релаксивните си качества се използва в процедури на Аюрведа като абхианга. Това е класическият аюрведичен масаж, при който към базовото масло се добавят няколко капки сандалово масло. При марма терапията определени точки на главата се масажират именно със сандалово масло.

Аюрведа препоръчва маслото от сандалово дърво като ежедневен релаксант. Само 1-2 капки от него, добавени към дифузера ще го превърнат в дневната доза да облекчаване на главоболието и умората.

Още някои факти за сандаловото дърво и маслото от него

След като от сърцевината на сандаловото дърво се получи масло, външната дървесина остава. Тя се използва за дърворезба, за производство на декоративни изделия - гребенчета, кутийки, мъниста и други.

В индийската митология на сандаловото дърво се отрежда централно място. Богинята Лакшми обитавала сандалово дърво, а бог Индра го отнесъл в Райската градина, за да се носи там омайната му миризма.

Пастата от сандалово дърво се получава от смесването на стритата на прах сандалова дървесина. Тя се използва не само за медицински и козметични цели, но и в религиозните ритуали. Поклонниците на бог Шива слагат белег на челата си от пастата на сандаловото дърво, за да символизират вярата си в него.

Сандаловото дърво е защитено от правителството на Индия като изчезващ вид. Това прави продуктите от него още по-ценни.

Виж повече

Рейтинг

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати