ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Масло от ленено семе - ползи и приложение

Масло от ленено семе - ползи и приложение

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38314333
Масло от ленено семе - ползи и приложение
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Лененото семе е известно с многобройните си ползи за здравето.

То осигурява много голяма доза от протеини и фибри, а те от своя страна намаляват апетита и по този начин помагат за контрола на теглото.

Лененото масло се извлича от ленените семена, които първо се смилат и след това маслото се извлича от тях чрез метода на студеното пресоване.

Това масло има широк диапазон на употреба - от кулинарията до грижа за кожата.

Ето какви са ползите от маслото от ленено семе, за които може би не подозирате!

Лененото масло се грижи за доброто сърдечно здраве

Лененото масло е богато на омега-3 мастни киселини - в 15 мл масло се съдържат 7196 мг омега-3. Може би знаете, че омега-3 мастните киселини са от съществено значение за нашето здраве и най-вече предпазват сърцето и подсилват мозъчната дейност.

Лененото масло помага за намаляване растежа на ракови клетки

Лененото масло предпазва от рак на дебелото черво и намалява растежа и развитието на ракови клетки причиняващи рак на гърдата.

Лененото масло помага при лечение на запек и диария

Ленено масло ползи

Лененото масло е ефективно средство при лечение на запек така и на диария. Това е така защото маслото увеличава честотата на движения на червата и подобрява консистенцията на изпражненията.

Лененото масло подобрява здравето на кожата

През 2014 г. е направено изследване, при което са взели участие 14 жени, които са приемали ленено масло под формата на хранителна добавка в продължение на 12 седмици. В края на изследването е било установено значително подобрение в гладкостта и хидратацията на кожата.

Лененото масло намалява възпаленията

Повечето специалисти твърдят, че противовъзпалителните ефекти на лененото масло са еквивалентни с тези на зехтина.

Как се използва ленено масло?

Едно от предимствата от употребата на лененото масло е, че то е универсално. Като за начало може да го използвате в дресинги за салати, сосове, здравословни смутита или шейкове.

Имайте предвид обаче, че маслото не може да се използва за готвене (пържене и печене), защото няма висока точка на загряване и при термична обработка може да отдели вредни съединения. Освен като добавка към храната, можете да го използвате локално при кожни проблеми и като домашна маска за коса за блясък и по-бърз растеж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest