Син равнец - за какво помага?

Син равнец - за какво помага

Днес голяма част от хората се доверяват на народната медицина и това не е никак случайно. Доказано е, че редица билка имат изключително благотворно действие на организма, като така например могат да ускоряват метаболизма, да имат противовъзпалително действие, да са полезни при кожни проблеми и други.

Синият равнец е изключително полезна билка, като ако бъде събиран в периода си на цъфтене, тогава той е най-наситен с така наречените биоактивни вещества. Използва се син равнец в народната медицина, като едно от основните му предназначения е при редица женски проблеми.

Синият равнец е богат на флавоноиди, терпенлактони, органични съединения, терпени и фенолни съединения. Те, от своя страна, имат изключително силно антибактериално, седативно и противовъзпалително свойство, като затова тази билка е изключително полезна. Освен това синият равнец има имуностимулиращо действие, като така помага за подобряването на защитните сили на организма. Можете да пиете чай от син равнец, предпазвайки се от респираторните заболявания и настинки през студените месеци.

Синият равнец е много полезен и при аменорея, тоест при липса на менструален цикъл. Той има естествено стимулиращо действие, като това се дължи именно на биоактивните вещества в състава на билката.

Подобрява кръвообращението в организма, но и е полезен при мастит. Този проблем е доста често срещан при жените, които са родили наскоро и кърмят. Възпалението не млечните жлези може да е доста сериозно, като болката за жената е нетърпима. В този случай синият равнец е много полезен, като за целта трябва да си правите компреси с него на гърдите, като така ще се намали значително възпалението.

С това обаче полезните свойства на синия равнец не свършват, тъй като той има и успокоително действие на нервната система, премахвайки стреса и чувството на тревожност. Това свойство на билката се дължи на бензодиазепините, които се съдържат в него. Ако си правите инхалации с маслото от син равнец, тогава ще можете да се справите с безсънието, което е особено ефективно при жените в менопауза или климактериум.

Синият равнец помага на жените в менопауза

Полезните свойства на синия равнец са изключително много, като затова не бива да подценявате тази билка и тя трябва винаги да присъства във вашата аптечка. Освен това синит равнец няма абсолютни противопоказания, но все пак ако усетите някакво неразположение, трябва да потърсите лекар за консултация.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати