ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Копривата при бременност

Копривата при бременност

коприва при бременност

Бременността е дългоочакван и радостен момент в живота на всяка една двойка. Именно тогава обаче жената трябва да обръща особено внимание на храненето си, като то трябва да е балансирано и разнообразно. Така например понякога на бременните жени се предписва настойка от коприва.

В следващите редове вижте най-важните ползи и вреди от копривата по време на бременност:

На първо място, копривата съдържа много витамини, които помагат за укрепване на имунната система. Копривата е полезно растение по време на бременността, но само ако се използва правилно. В някои случаи обаче употребата на тази билка може да е дори опасно.

В отварата от коприва има много активни съставки, поради което тя трябва да се използва внимателно през първия триместър от бременността. Приемът на тинктура и отвара от коприва след 4-я месец ще има положителен ефект върху развитието и здравето на бебето.

Растението има следните ефекти върху тялото на бременна жена:

- стимулира метаболитните процеси, като координира работата на вътрешните органи;

- елиминира токсините от тялото;

- помага на организма да произвежда протеини, които го предпазват от вируси;

- съдържа желязо, което регулира панкреаса и понижава кръвната захар.

Въпреки това, използването на отвара от коприва в ранна бременност (първите 3 месеца) може да доведе до маточни контракции и да предизвика спонтанен аборт. Не се препоръчва да се използва и от жените, които имат високо кръвно или разширени вени.

За абсолютно противопоказание се смята и алергията към копривата, тъй като това може да доведе дори до летален изход. Като цяло по време на бременността организмът на жената е много по-чувствителен и може да реагира негативно на всяка една промяна в диетата, затова е важно преди кардинални смени на менюто ви да се консултирате с вашия лекар.

ползи и вреди от копривата при бременност

И така, ако нямате абсолютни противопоказания, тогава можете да приемате копривата по следните начини:

1. Често се препоръчва на бременните жени да пият чай от коприва (около половин чаша сутрин, следобед и вечер). Можете да добавите мед, лимон, мента или малини по желание.

2. Отварата от коприва по време на бременност се използва и като възстановяващо средство за косата. Това ще увеличи кръвообращението в скалпа и ще намали загубата на коса в този период.

3. Маслото от корена на коприва - облекчава неврологичната болка.

За бременната жена това растение ще донесе повече полза, отколкото вреда, но само ако се приема правилно и след 4-я месец. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате билката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати