Всичко за гъбичното акне: Как да се идентифицира и лекува

гъбично акне

Гъбичното акне е вид инфекция в космените фоликули на кожата. Най-често се появява като малки пъпки, които не се различават много по форма или размер, често придружени от сърбеж.

Гъбичното акне може да причини бели гнойни пъпки и дразнене на кожата. Често се бърка с акне вулгарис, характерно за възрастта на пубертета - това е видът на акне, най-често свързван с черните точки и белите пъпки.

Гъбичното акне и акне вулгарис са две различни състояния, причинени от два различни причинителя. Те не реагират на едно и също лечение. Ако продължите да използвате лечението против обикновено акне, то можете да влошите гъбичното акне. Ето защо е важно да разберете как изглежда гъбичното акне и как се развива.

Какви са причините за гъбично акне?

„Гъбично акне” е малко погрешно наименование. За разлика от обикновеното акне, то не се причинява предимно от мазнини и бактерии в порите, въпреки че производството на мазнина и себум са голяма част от храната на микроорганизмите, причиняващи гъбично акне.

Вместо това, пъпчиците и раздразнената кожа, свързани с гъбичното акне, са причинени от свръхрастеж на дрожди, вид гъбички. Ето защо понякога се нарича гъбично акне.

Дрождите, отговорни за гъбичното акне, обичайно присъстват на кожата ви. Обикновено тялото ви е в състояние да балансира дрождите, други гъбички и бактерии, които също са част от кожата ви. Но ако този естествен баланс бъде нарушен, може да настъпи свръхрастеж. Тогава се развива инфекция в космените фоликули и се появяват симптоми, подобни на акне.

Няколко условия могат да нарушат баланса на бактерии и гъбички по кожата:

- Прекалена влага. Носенето на потни дрехи за тренировка твърде дълго може да насърчи растежа на дрождите. Повторното носене на дрехи за тренировки, без да ги перете, може също да изложи кожата ви на гъбички, които са се разраснали в дрехите.

- Лекарства. Ако приемате антибиотици, бактериите по кожата ви могат да бъдат намалени. Това може да провокира свръхрастеж на гъбички.

- Потисната имунна система. Хората с нарушена имунна система може да са по-склонни да развият гъбично акне.

- Промени в диетата. Гъбите и дрождите се хранят с въглехидрати, така че балансирането на приема на сладко и богати на въглехидрати храни може да помогне за забавяне на растежа на гъбичките.

идентифициране на гъбично акне

- Носенето на тесни дрехи. Редовното носене на недишащи дрехи може да насърчи допълнително изпотяване и влага. Това може да насърчи растежа на дрожди по кожата.

- Топла, влажна среда. Хората, живеещи в горещ климат, където изпотяването е по-вероятно, могат да получат гъбично акне по-често.

Какви са симптомите на гъбично акне?

Една от причините гъбичното акне да се лекува трудно е, защото то изглежда подобно на акне вулгарис или бактериално акне. Хората с гъбично акне, които не знаят разликата, могат да го лекуват с обичайни препарати за грижа за кожата при акне. Тези лечения не работят и могат да влошат инфекцията.

Ето как да разберете разликата между гъбично и бактериално акне:

- Гнойните пъпки, причинени от гъбички, са с почти еднакъв размер. Бактериалното акне може да причини пъпки и бели точки с различни размери;

- Местоположение. Гъбичното акне често се появява на ръцете, гърдите и гърба. Може да се появи и на лицето, където бактериалното акне се среща най-често;

- Сърбеж. Гъбичното акне често причинява сърбеж. При бактериалното акне това рядко се случва;

- Клъстери. Гъбичното акне често се появява в групи. Пъпките на бактериалното акне са по-малко групирани и по-оскъдни;

- Гъбичното акне е резултат от растежа на дрожди, така че може да имате други състояния, свързани с дрожди, като псориазис и пърхот. Това може да ви помогне да определите дали вашите проблеми са от дрожди или друга причина.

Как се диагностицира гъбичното акне?

Ако вярвате, че имате симптоми на гъбично акне, трябва да посетите дерматолог. За да определи дали симптомите ви са резултат от гъбично акне, дерматологът ще ви попита за неразположенията, които изпитвате. Това вероятно ще включва:

- колко дълго сте имали проблема;

- какво сте използвали за лечение;

- какви неразположения изпитвате.

В някои случаи лекарят може да поиска да направи една от следните манипулации:

- обикновено, безболезнено изстъргване на кожата, за да изследва под микроскоп за дрожди;

- кожна проба или биопсия. Пробата ще бъде изпратена в лаборатория, където може да бъде тествана за потвърждаване на диагнозата гъбично акне.

Как се лекува гъбичното акне?

Гъбичното акне често се лекува неправилно, защото много прилича на обикновеното акне. Много хора използват обичайно лечение срещу акне, но това няма да помогне. За да лекувате правилно гъбичната инфекция, трябва да възстановите баланса между дрождите и бактериите по кожата. Няколко възможности за лечение могат да помогнат за това.

Редовно вземане на душ

къпането е много важно при гъбично акне

Ако редовно тренирате или имате работа, която ви кара да се потите, опитайте да се къпете и да се преобличате веднага след тренировките или работата. Това може да помогне за измиване на излишните дрожди, които може да са започнали да растат в топлата, влажна среда, която се развива в потни дрехи.

Носете по-свободни дрехи

Ако често носите тесни дрехи, триенето и ниският въздушен поток могат да насърчат растежа на дрожди по кожата. Изберете по-свободни, дишащи тъкани, за да помогнете на кожата си да получи правилна циркулация на въздух и да насърчи балансиран растеж на бактерии и гъбички.

Измиване на тялото с противопърхотен шампоан

Шампоани против пърхот, направени с пиритион цинк или селен сулфид, могат да се използват и за измиване на тялото. Това е необичайно използване на тези шампоани, но може да бъде ефективно. Изплаквайте кожата си няколко пъти седмично с тези шампоани срещу пърхот, докато имате подобрение. Можете също така да помислите да ги използвате редовно, около веднъж седмично, за да поддържате здравословен баланс на дрожди и бактерии върху кожата си. За най-добри резултати оставете шампоана да седи върху кожата ви няколко минути преди изплакване.

Използвайте противогъбично лечение без рецепта

Предлагат се разнообразни противогъбични кремове и мехлеми, като лекарства за атлетично стъпало и сърбеж. Потърсете продукти с кетоконазол, бутенафин или крем с клотримазол.

Опитайте перорално противогъбично лекарство

Ако домашните лечения не помогнат да се премахне акнето, помислете за уговаряне на среща с вашия дерматолог. Той може да предпише перорално лекарство, като итраконазол или флуконазол, за изчистване на космените фоликули и премахване на инфекцията.

Как можем да предотвратим поява на гъбично акне?

Въпреки че гъбичното акне не може да бъде предотвратено напълно, тези стъпки могат да помогнат за намаляване на шансовете за връщане на инфекция:

Използвайте редовно шампоан против пърхот. Това може да помогне за поддържане на здравословен баланс на дрожди по кожата ви. След като инфекцията изчезне, можете да намалите използването на шампоана за измиване на тялото до веднъж седмично.

Носете дишащи тъкани. Дишащите тъкани позволяват въздушна циркулация, която може да намали топлата и влажна среда, която насърчава растежа на гъбичките. Ако промяната на опциите за облекло ви помага за лечение на гъбично акне, помислете за постоянното носене на подобни дрехи.

Душ след изпотяване. Бързо изплакване след тренировка или потен ден на работното място може да помогне за предотвратяване на проблеми с растежа на дрождите.

Хранете се балансирано. Гъбички като дрождите процъфтяват върху захарни въглехидрати, така че балансирайте диетата си с плодове, зеленчуци и протеини, за да предотвратите свръхрастежа.

Кога трябва да посетя лекар?

Ако сте се опитали да лекувате подозираното от вас гъбично акне у дома и възпалението продължава повече от 3 седмици, обадете се на вашия дерматолог. Противогъбичното лекарство с рецепта може да бъде по-ефективно за елиминиране на инфекцията, отколкото локалното лечение.

Ако симптомите се върнат скоро след като сте решили, че сте излекувани, помислете за уговаряне на друга среща с вашия дерматолог. Може да успеете да намерите лечение, което ще помогне да се спре повторението и да се предотвратят възможни дългосрочни проблеми. Можете също така да обсъдите възможностите за превенция с вашия лекар.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати