ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Видове акне и техните симптоми

Видове акне и техните симптоми

Видове акне и техните симптоми

Почти всеки човек получава акне в даден момент. За съжаление, тези досадни подутини са склонни да се появяват в най-лошите моменти – преди първа среща или интервю за работа. Много млади хора се борят с акнето, но ако смятате, че това е само тийнейджърски проблем, грешите. Среща се при и възрастни, а дори и при бебетата.

Акнето се развива, когато порите или космените фоликули се запушат с масло и мъртви кожни клетки. Повечето хора се оплакват от акне по лицето, но може да е навсякъде по тялото. Това включва акне по гърба, врата, задните части, раменете и гърдите. Въпреки че много хора използват термина, за да опишат всички пъпки, акнето всъщност е широк термин за различните видове подутини.

Акне по гърба

Появата от време на време на пъпка или подутина може да не е голяма работа за някои. Постоянното акне, от друга страна, може да бъде проблем, който засяга вашето самочувствие и увереност. Важно е да научите как да разпознавате често срещаните видове акне. Имайте предвид, че различните видове акне реагират на различни лечения. За да излекувате пъпките, трябва да разбирате техния произход.

Белите точки са вид акне, което се развива под повърхността на кожата. Подутините са кръгли и малки. Те също са покрити с тънък слой кожа, което води до бял или жълтеникав вид. Различни фактори допринасят за белите точки като мазна кожа, хормони, пубертет, диета и използването на козметика и овлажнители върху лицето ви.

Черните точки изглеждат подобни на белите. Вместо бяла подутина, пъпките от черни точки са черни или тъмни. Те не са покрити с кожа, а се издигат на повърхността ѝ. Излагането на въздух кара задържаното масло вътре в порите да почернее, което води до по-тъмен външен вид.

Възможните причини за появата на черни точки включват мазна кожа, раздразнен космен фоликул, хормони и неправилна диета, както и неподходящи продукти за вашия тип кожа. Някои лекарства също могат да предизвикат черни точки.

Акне по лицето

Папулата се образува, когато порите или космените фоликули се запушат с бактерии. Вашата имунна система реагира на бактериите, като произвежда бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите. Този възпалителен отговор причинява струпвания на червени, възпалени пъпки.

Този вид акне е подобен на папулите. Но с пустула възпалителният отговор на тялото кара пъпките да се пълнят с гной, съставена от масло, мъртви кожни клетки и бактерии. Тези групи от подутини са червени, малко по-големи и чувствителни на допир.

Кистозното акне също се развива дълбоко под кожата. Това е най-лошата форма на акне. Получава се, когато тежка възпалителна реакция във вашите пори предизвиква образуване на пълни с течност възли, подобни на пъпки.

Среща се най-често при жени с менструация. Различните нива на естроген действат на нивото на фоликула, за да причинят кисти дълбоко под кожата.

Лечението на акне понякога е много трудна работа. За да не си правите експерименти, е желателно да се обърнете към специалист, в случай че имате някои от видовете акне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати