Изненадващи неща, които могат да увредят зрението ви

Изненадващи неща, които могат да увредят зрението ви

Има някои фактори за влошаване на зрението с възрастта, които не могат да бъдат контролирани, но има и други, които могат да бъдат!

На 13 октомври светът поглежда към здравето на очите и отбелязва световния ден на зрението. И ако си мислите, че само неща като лошите хранителни навици могат да повлияят на зрителната острота, оказва се, че не е точно така.

Ето изненадващи неща, които увреждат зрението неусетно. Ако не го сторят напълно, то може да повлияят негативно на способността да виждате на 100%.

1. Централното отопление

През зимния сезон топлият и сух въздух, който излиза от централното отопление, предизвиква сухота и дразнене в очите. Затова е добре да разполагате с овлажнител за въздух.

2. Търкане на очите

Търкането на очите уврежда зрението

Понякога е много изкушаващо да потъркате очите си, за да облекчите дискомфорта. Но прекомерното триене на очите може значително да увеличи шанса от изтъняване на роговицата.

3. Продукти за почистване на грим

В продуктите за почистване на грим често се съдържа бензалкониев хлорид, който е токсичен за повърхността на очите. Този химикал може да причини възпаление и увреждане на очните тъкани. Затова избирайте внимателно продуктите за почистване на грим.

4. Носенето на изкуствени мигли

Лепилото, което се използва за поставянето на изкуствени мигли, съдържа токсични съставки, а самите изкуствени мигли се превръщат в идеалното леговище за бактерии и акари.

5. Прекомерно носене на контактни лещи

Ако използвате контактни лещи, трябва да се уверите че ги използвате правилно или в противен случай може да изложите здравето на очите си на риск. С времето по контактните лещи се натрупват отлагания на протеини, липиди, козметика и бактерии, а това може да ви докара сериозна инфекция.

Контактните лещи могат да увредят зрението

6. Спане с контактни лещи

Друго нещо, което не бива да правите, е да спите с контактните лещи. Въпреки че има меки лещи, които са одобрени за спане, все пак рискът от инфекция нараства значително. Докато спите, лещите могат да изсъхнат по повърхността на очите и да причинят микроскопични увреждания, които позволяват на бактериите да навлезнат в роговицата.

7. Сънна апнея

Сънната апнея също има потенциал да доведе до увреждане на зрението, причинявайки състояние на глаукома. В едно изследване от 2013 г. е установено, че пациентите със сънна апнея имат 1.67 по-висок риск от развитието на глаукома.

8. Прием на антидепресанти

Като всички лекарства и антидепресантите имат странични ефекти, един от които причинява проблеми със зрението. Тези лекарства затрудняват фокусирането на очите. Затова, ако приемате антидепресанти и забележите, че здравето на очите ви се влошава, незабавно се консултирайте с лекар.

9. Лекарства против акне

Антидепресантите не са единствените лекарства, които могат да причинят проблеми със зрението. В повечето лекарства против акне има съставка, наречена изотретиноин, която може да увреди мейбовите жлези в клепачите, които помагат за овлажняването на очите.

10. Носенето на евтини слънчеви очила

Увреждане на зрението идва с главоболие често

Струва си да инвестирате в по-скъпи слънчеви очила, за да ви осигурят нужната UV защита. Обикновените слънчеви очила не само че не са поляризирани, но и могат да ви причинят главоболие.

11. Не носите слънчеви очила?

Единственото нещо, което е по-лошо от евтини слънчеви очила, е да не носите такива. Дори през зимата излагането на очите на UV лъчи без защита може да увреди очите ви.

12. Пътуване със самолет

Има причина, поради която усещате сърбеж в очите, когато пътувате със самолет. Въздухът в самолета изсушава очите, ето защо е добре, ако сте на дълъг полет, да си носите маска за очи.

13. Пушене

Пушенето уврежда зрението

Пушенето на цигари не засяга сама белите дробове. Едно проучване от 2019 г. установи че хората, които пушат, изпитват трудности в разграничаването на цветовете.

14. Небалансирана диета

Лошата диета или пък липсата на определени хранителни вещества може да доведе до проблеми със зрението. Веганите например трябва да приемат допълнително витамини, за да предотвратят слепота заради дефицит на витамин B12.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати