ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Растения срещу респираторни вируси

Растения срещу респираторни вируси

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190324
Растения срещу респираторни вируси
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

От древни времена лечебните растения са заемали почетно място в борбата с вируси и респираторни инфекции. Векове наред билкари са предписвали ароматни треви заради техните лековити свойства. Много от тях имаме в кухнята си, без да предполагаме колко много приложения имат.

Нека видим няколко полезни растения при респираторните вируси. Те ще ви помогнат е желанието да намерите така желаното облекчение на симптомите на упорита кашлица, затруднено дишане, болки в гърлото.

Риган

Риганът е много популярно растение. Известен е със своите активни вещества срещу вируси като карвакрол, който има антивирусни и антибактериални свойства. Според едно проучване, проведено в лабораторни условия, както маслото от риган, така и карвакроловият изолат могат да намалят вирусната активност само 15 минути след излагане на патогена на тези вещества. В допълнение, маслото от риган е доказано ефективно средство срещу вируса на херпес симплекс и ротавируса, честа причина за диария при децата.

Салвия

Салвия срещу респираторни вируси

Принадлежащ към семейството на ментата, градинският чай е ароматно растение, което се използва в народната медицина за лечение на вируси от древни времена. Антивирусните свойства на растението градински чай се дължат главно на съединение, наречено сафицинолид, което се намира в листата и корена на растението. Според проучване растението градински чай може да инхибира активността на вируса, отговорен за ХИВ заболяването. В допълнение, той може да се използва като допълнително лечение срещу вируси и бронхит.

Копър

Копърът е ароматно растение, ефективно и срещу респираторни инфекции. Активното вещество в растението, наречено транс-анетол, има силни антивирусни свойства и се използва срещу вируса на херпес симплекс. Освен това няколко проучвания върху бозайници показват, че екстрактът от копър може да укрепи имунната система и да спре възпалението, което оправдава ефективността му при лечението на вируси и различни респираторни инфекции.

Чесън

Чесън при респираторни вируси

Чесънът е от полза при много заболявания, включително респираторни вируси. Според няколко проучвания в лабораторни условия чесънът има значителни антивирусни свойства, за които е доказано, че са ефективни в борбата с грип А и В, вирусна пневмония и риновирус, който е отговорен за настинките. Изследванията върху животни също предполагат, че чесънът може да стимулира имунната система чрез укрепване на защитни имунни клетки.

Мента

Ментата е известна със своите антивирусни свойства, поради което често се среща под формата на чай, екстракти и тинктури, всички предназначени да действат срещу вируси и други респираторни инфекции. Листата на ментата са богати на етерични масла и активни вещества като ментол и розмаринова киселина, които имат антивирусни и противовъзпалителни свойства.

Розмарин

Ехинацея срещи респираторни вируси

Розмаринът много често се използва в кулинарията, но малцина знаят, че тази подправка има и много терапевтични свойства, особено поради олеаноловата киселина. Олеаноловата киселина има силен антивирусен характер и е доказано, че е ефективна при лечението на херпесни вируси, грип и дори хепатит.

Ехинацея

Ехинацеята е едно от най-популярните терапевтични растения в алтернативната медицина поради впечатляващите си качества. Почти всички компоненти на растението, а именно цветя, листа и корен, могат да се използват като естествени лекарства. Echinacea purpurea, една от разновидностите на това растение, се използва при лечението на широк спектър от заболявания, но особено при респираторни заболявания.

Джинджифил

Продуктите от джинджифил като тинктури, чайове и сиропи са естествени лекове, известни на всички, и с право. Джинджифилът има много полезни свойства за здравето благодарение на богатата концентрация на растителни съединения с антивирусна, антибактериална и антисептична роля. Няколко проучвания, проведени в лабораторни условия, показват, че екстрактът от джинджифил има антивирусен характер и може да се използва като лечение срещу грип А, бронхит и респираторни вируси. В допълнение, някои съединения от корен на джинджифил като джинджифил и зингерон поддържат здравето на имунната система и могат да предотвратят инфекция с определени вируси.

Женшен

Чай от женшен

Използван от древни времена в традиционната китайска медицина, женшенът има силен антивирусен и антибактериален характер. Няколко проучвания свидетелстват за терапевтичните свойства на женшен, особено срещу вирусни и бактериални инфекции. В допълнение, някои съединения от това растение, наречени гинзенозиди, се използват като допълнение към хепатит В и норовирус. Сиропите и тинктурите от женшен са много популярни за облекчаване на симптомите на грип и настинка и могат да се използват с увереност при лечението на вируси и бронхит.

Глухарче

Растението глухарче дълги години се счита за плевел, но последните изследвания показват обратното, а именно, че глухарчето е богато на лечебни свойства, особено антивирусни. Лабораторно проучване предполагат, че екстрактът от глухарче може да бъде ефективен в борбата с хепатит В, грип и респираторни вируси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest