ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Прием на aстаксантин - как, кога и защо

Прием на aстаксантин - как, кога и защо

Прием на aстаксантин - как, кога и защо

Астаксантинът е червеникав пигмент, който принадлежи към група химикали наречени каротеноиди. В естествена среда той се среща в някои водорасли и е причината за розово-червения цвят на сьомгата, пъстървата, омарите и други морски дарове.

Много често астаксантинът се приема през устата за лечение на болестта на Алцхаймер, Паркинсон и висок холестерол. Използва се и при метаболитен синдром, който е отговорен за повечето сърдечни заболявания. Използва се също така и за намаляването на мускулната болезненост след усилена тренировка, при диспепсия, менопауза и ревматоиден артрит.

Кога, как и защо да приемате астаксантин?

При лошо храносмилане

Множество изследвания показват, че приемът на 40 мг астаксантин всекидневно в продължение на 4 седмици намалява симптомите на рефлукс при хора с лошо храносмилане.

Тук е много важно да се отбележи, че не трябва да приемате повече от 40 мг, защото има голяма опасност да получите диария или чревна инфекция.

При мускулна болезненост

Приемът на 4 м астаксантин в продължение на 90 дни намалява значително процента на мускулните увреждания причинени от усилени тренировки и подобрява мускулната ефективност.

При висок холестерол

Приемът на 6-18 мг астаксантин дневно в продължение на 12 седмици намалява мазнините в кръвта (триглицериди) и увеличава липопротеините с висока плътност (HDL или така наречения добър холестерол).

При менопауза

Прием на aстаксантин при менопауза

Ако приемате добавки, които съдържат астаксантин, това ще намали ужасните симптоми причинени от менопаузата.

При ревматоиден артрит

Приемът на астаксантин в комбинация с лутеин и витамини А и Е 3 пъти дневно в продължение на 8 седмици намалява болката причинена от ревматоиден артрит.

Намалява бръчките

Приемът на 2-3 мг астаксантин през устата в продължение на 6 седмици, подобрява еластичността на кожата и намалява фините бръчици.

Как действа астаксантинът?

Астаксантинът е мощен антиоксидант, той предпазва клетките от увреждане и подобрява начина по който функционира имунната система.

Има ли странични ефекти?

При астаксантинът не се съобщава за сериозни странични ефекти с изключение на леко гадене, което се получава само ако надвишите препоръчаната дневна доза!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати