Методът на Вим Хоф - практики за здраве и издръжливост

Методът на Вим Хоф

Мъдрата поговорка Дишането е живот е абсолютно вярна, защото човек може да не пие вода и да гладува няколко дни, но без въздух не може да оцелее. Основната задача на дишането е да насити тялото с кислород и да отстрани въглеродния диоксид от тялото.

Но за да получите колкото се може повече кислород в белите дробове, трябва да поемете дълбоко въздух. Плиткото дишане кара сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната системи, както и мозъкът да страдат.

За съжаление, в съвременния живот ние сме изложени на стрес и обездвижване. За да помогнем на тялото да се справи със стреса, специалистите препоръчват да практикуваме йога, медитация и дихателни упражнения.

Има много различни дихателни техники, една от които е разработена от холандеца Вим Хоф, известен като Ледения човек. Вим Хоф спечели този прякор заради способността му да издържа на много ниски температури.

Според него закаляването, физическите упражнения и разбира се, дихателните практики, са му помогнали да се научи да контролира имунната си система, да побеждава вирусите и да не се разболява. Дихателният метод на Вим Хоф се състои от дълбоко дишане и задържане на дишането.

Благодарение на дълбокото дишане настъпва хипервентилация, перфектно запълваща кръвта и клетките с кислород. Дишането според Вим Хоф ще помогне за облекчаване на стреса, напрежението, ще подобри функционирането на белите дробове и сърдечно-съдовата система, ще укрепи мускулите на диафрагмата и хранопровода.

Ще засили способността на организма да се бори с инфекциите и ще настрои позитивно настроение. Задържането на дъха също има положителен ефект целия организъм, тъй като го разхлажда и ускорява метаболизма. Можете да практикувате метода на Вим Хоф у дома.

Методът на Вим Хоф - практики за издръжливост

Най-добре е да подготвите стаята за упражнения предварително. За да направите това, е необходимо да я проветрите, за да може да влезе чист въздух.

Авторът на метода препоръчва да се провеждат класове сутрин и на гладно.

Дихателната практика на Вим Хоф се състои от няколко цикъла, включително дълбоко дишане и задържане на въздух, но за начинаещи е по-добре да започнете с 1-2 цикъла. По време на тренировка е важно не само да дишате правилно, но и да слушате тялото си, да го осъзнавате и да усещате как кислородът прониква във всяка клетка на тялото.

Ето какво включва един цикъл от упражненията:

Вземете удобна поза, поемете си въздух. Представете си как изпълвате дробовете си с кислород, издишайте бавно и равномерно. Повторете тази практика около 30 пъти. След това отново вдишайте дълбоки и задръжте, колкото ви е възможно. След това издишайте отново бавно и плавно. Повторете 30 пъти.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати