ezine.bg»Статии»Здраве»Генни мутации заплашват пушачите

Генни мутации заплашват пушачите

Генни мутации заплашват пушачите

Поредната лоша новина за пушачите взема превес над всички останали негативи, които вредният навик носи след себе си върху човешкото здраве. Според най-нови изследвания всеки, който обича да гаси фас след фас в пепелника, е изправен пред риска на генните мутации.

Тревожното становище идва от биотехнолози от Калифорния, които са открили, че генните изменения в белите дробове на пушачите са около 50 000 – сума, която само на пръв поглед е стряскаща, а на второ четене вече отчетливо говори за сериозността на проблема с тютюнопушенето.

50 000 генни мутации е бройка, за която никой до настоящия момент не бе споменавал. Това плашещо число е изведено на базата на изследвания върху белите дробове на пушачи, които са болни от рак и здрави хора. Експертите са категорични, че огромният брой мутационни изменения се дължи само и единствено на пушенето на цигари.

Генни мутации заплашват пушачите

Поредната лоша новина за почитателите на тютюневите изделия едва ли и този път ще предизвика коренен обрат в тяхното поведение. Отдавна е ясно, че пушенето е основна причина за развитие на рак на белите дробове. Съгласно последните данни мутациите в гените се продуцират от всяка следваща изпушена цигара.

Учените обясняват, че човешкият организъм се опитва да се пребори с отровите, които се съдържат в тютюна. В резултат на това в ДНК започват процеси, с помощта на които тялото се опитва само да се „лекува” и да компенсира вредите. Лошото е, че след време този процес на самоизчистване и на защита се „изхабява” и става все по-малко ефикасен.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати