Цитрусите вредят на зъбите

Цитрусите вредят на зъбите

Ако обичате да похапвате плодове (в което няма нищо лошо) и особено цитруси, е добре да имате едно на ум и да наблюдавате зъбите си. Макар изключително полезни и витаминозни за организма, сочните южни плодове биха могли да донесат вреди на зъбите ви.

При честа консумация на цитрусови плодове и най-вече на лимони може да усетите неприятно чувство в устната си кухина. Най-вече чрез смучене на лимон, портокал или грейпфрут се установява характерно киселинно увреждане на предните зъби. В зелените лимони се съдържа до 10% лимонена киселина.

Специалисти предупреждават, че при системното смучене и задържането на лимоновия сок в устната кухина се предизвиква бяло, мрежовидно изменение на емайловата повърхност или иначе казано, нарушава се минерализацията на зъбите ни.

Цитрусите вредят на зъбите

Именно това е една от предпоставките за развитието на нежеланите кариеси, като успоредно с това чувствителността на зъбите се повишава значително. Любопитен е фактът, че това нарушение е най-често срещано при млади хора, до 35-годишна възраст.

Все пак не лимоните и портокалите, а въглехидратните храни за тези, които най-лесно развалят зъбите ни. Колкото по-често човек се храни със захароза, толкова повече се увеличава киселинността в зъбната плака и по този начин се създават условия за развитие на кариес.

Сред важните фактори са честотата на приемане на захарни изделия, техният конкретен вид и консистенцията им. Въглехидратните продукти, които са лепливи, с малка разтворимост и трудноподдаващи се на самоочистване, са по-рискови за образуването на кариес от тези, които са разтворими и бързо се очистват от устната кухина.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Аргирова
Аргирова
02.10.2010 08:43
Стоматолог съм. И още нещо полезно от мен. Доматите се ползват като превенция срещу кариеси.0
0