ezine.bg»Статии»Здраве»Създадоха ваксина срещу рак на гърдата

Създадоха ваксина срещу рак на гърдата

Създадоха ваксина срещу рак на гърдата
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Може би не е далеч времето, в което ракът на гърдата ще бъде лечимо заболяване. Учени от Великобритания създадоха ваксина срещу този вид рак, който е един от най-разпространените, съобщи Би Би Си.

Засега обаче ваксината е изпробвана само върху мишки. Тя работи на следния принцип: чрез антигена алфа-лакталбумин ваксината унищожава протеин, който се съдържа в повечето от туморите на рака на гърдата.

По време на тестовете учените са изпробвали илача върху лабораторни мишки, генетично предразположени към болестта. Половината от тях били инжектирани с ваксина, съдържаща алфа-лакталбумин, а останалите с друга ваксина, но без антигена. В края на експеримента нито една мишка от първата група не заболяла от рак. Докато всички гризачи от втората хванали болестта.

При последвал опит ваксината помогнала на имунната система да намали размера на вече образуван тумор.

Учените са възхитени от резултата и смятат, че това е голямо постижение за науката и медицината. Те се надяват до една година да започнат тестове на новата ваксина и при хора. Ако са успешни, ще минат обаче още няколко години, докато ваксината бъде пусната на пазара.

Лекарството се различава от съществуващите ваксини срещу рак на яйчниците и на черния дроб, които унищожават вируси, причинители на заболяването.

Колеги на учените, разработили ваксината, обаче не са добре настроени към нея. Те се придържат към това, че раковите и здравите клетки много си приличат и съществува голям риск ваксина, насочена срещу самия тумор да започне да избива и здрави клетки.

Тепърва ще се правят тестове, за да се докаже, че ваксината е безопасна за хората. Докато дойде този момент, специалистите съветват жените да намалят консумацията на алкохол, да поддържат здравословно тегло и редовно да спортуват, за да избегнат коварната болест.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати