ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Най-важните ползи от черния чай

Най-важните ползи от черния чай

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k1905263
Най-важните ползи от черния чай
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

В по-хладните дни е съвсем нормално да се обърнем към топлите напитки. Измежду всички тях с право изпъква черният чай. Ароматен и ободряващ, той крие много ценни полезни свойства. Какви са ползите от черния чай?

Според скорошно проучване в САЩ, само редовната и умерена консумация на черен чай намалява риска от рак на яйчниците с 31% Изследователите анализират диетата на повече от 170 000 жени на възраст от 25 до 55 години в продължение на повече от три десетилетия.

След анализ на участничките в проучването е установено, че жените, консумирали големи количества храни, съдържащи флавоноиди, които са антиоксиданти, открити в чайове, цитрусови плодове, сокове, са по-малко засегнати от рак на яйчниците.

По-специално, изследователите установяват, че черният чай предпазва от този вид рак при жените. Но потенциалните ползи от черния чай не спират с намаляване на риска от рак на яйчниците.

Ето някои най-удивителните неща, които този тип чай може да направи:

Понижено кръвно налягане

Ново проучване, направено с голям брой участници, установи, че хората, които пият черен чай всеки ден в продължение на 12 седмици, имат най-ниското кръвно налягане в сравнение с тези, които не консумират този полезен чай.

Намален риск от рак на панкреаса

Друго проучване доказа ефекта на черния чай при намаляване на риска от рак на панкреаса.

Намален стрес

Пиене на черен чай

Черният чай и зеленият чай също помагат много да се успокои. Тези два вида чай значително намаляват безпокойството. За тях можем да кажем, че са чайове против стрес.

Понижен риск от инсулт

Това е втората честа причина за смърт в света. За щастие 80% от инсултите могат да бъдат предотвратени. Например управлението на диетата, физическата активност, контрола на кръвното налягане и отказът от цигари могат да помогнат за намаляване на риска от инсулт.

Понижаване на кръвната захар

Повишените нива на кръвната захар могат да увеличат риска от здравословни усложнения, като диабет тип 2, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания и депресия. Доказано е, че консумацията на големи количества захар, особено от сладки напитки, повишава нивата на кръвната захар и риска от диабет тип 2. Черният чай е несладка напитка, която понижава кръвната захар.

Подобряване на концентрацията

Черният чай съдържа кофеин и аминокиселина, наречена L-теанин, която може да подобри бдителността и фокуса.

Черен чай

Проучванията са установили, че напитките, съдържащи L-теанин и кофеин, имат най-голямо влияние върху фокуса поради ефектите на L-теанин върху мозъка. Това може да е причината много хора да имат повече енергия след пиене на чай, в сравнение с други кофеинови напитки като кафе.

Две проучвания тестват свойствата на черния чай върху точността и бдителността. И в двете проучвания черният чай значително повишава точността и самоотчетената бдителност сред участниците в сравнение с плацебо. Това прави черния чай добра напитка, ако искате да подобрите енергията и фокуса, без да получавате твърде много кофеин.

Лесен за приготвяне

Черният чай не само е полезен за вас, но и е лесен за приготвяне. За да приготвите черен чай, първо кипнете вода. Ако използвате закупени в магазина чаени торбички, просто добавете чаена торбичка в чаша и я напълнете с гореща вода. Ако използвате чай от листа, използвайте 2-3 грама чаени листа на 180 мл вода.

Варете 3-5 минути, в зависимост от вашите вкусови предпочитания. 

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати