Моят първи цикъл - какво трябва да знам за менструацията?

Моят първи цикъл - какво трябва да знам за менструацията?

Кога настъпва първата менструация и какво трябва да знаем за нея? Обикновено това се случва на възраст между 10 и 15 години. Ако е по-рано, това се счита за преждевременен пубертет, и би било добре да се направи консултация с лекар специалист.

За повечето момичета първият месечен цикъл протича леко и безболезнено. Възможно е да протича съвсем оскъдно с розови, червени или кафяви петна по бельото.

След първата менструация цикълът се установява като редовен в рамките на 1-1.5 години. Няма нужда да се притеснявате, ако месечните ви периоди са нередовни през този период.

Важно е в тези дни момичетата да поддържат изключително добра хигиена. Взимайте душ два пъти на ден - сутрин и вечер.

Изборът на хигиенни продукти е личен въпрос за всяка жена. На първо място трябва да им е удобно. Освен дамски превръзки момичетата на възраст 10-13 години могат да използват тампони или менструални чашки. Но е важно да го направите правилно: изберете продукт по размер, сменете го навреме и го поставете правилно. Основното правило е, че не трябва да изпитвате дискомфорт - ако е болезнено, неудобно или тече някъде, трябва да изберете друг хигиенен продукт.

Специално внимание трябва да се обърне към дамските тампони. Те са в безопасност, ако следвате инструкциите: сменяйте на всеки 4 часа (особено при обилни периоди); не забравяйте да измиете ръцете си преди употреба и никога не ги използвайте преди лягане. В противен случай може да възникне синдром на токсичен шок - доста рядко, но сериозно инфекциозно заболяване. Ако температурата се повиши или се почувствате зле, тампонът трябва да бъде изваден и да се консултирате с лекар.

Нормална ли е болката по време на цикъл?

Болката се счита за „нормална“, ако не пречи на ученето и на ежедневието ви. Ако всеки месец по време на менструация е невъзможно да мислите за нещо различно от болка, трябва да се свържете с вашия гинеколог.

Болезнените периоди могат да бъдат например следствие от хронично заболяване, наречено ендометриоза. Болката по време на менструация невинаги е признак на заболяване. Може просто да е характеристика на тялото.

А преди (предменструален синдром) и по време на менструация не само болката е неприятна, но потенциално и много други неща с придружаващи симптоми - всичко е досадно, постоянно искате да плачете и да си хапвате повече сладко.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати