ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Всичко за Хормоналната пирамида

Всичко за Хормоналната пирамида

Всичко за хормоналната пирамида

Хормоналният дисбаланс е често срещан проблем сред хората във всички възрастови групи, който може да доведе до липса на енергия, проблеми със съня, проблеми с килограмите, проблемна кожа, както и редица други състояния.

За да подобрим състоянието си, ние трябва първо да погледнем цялостно на тялото си, а не да съсредоточаваме вниманието си върху конкретния проблем, който имаме в момента. Оптималното здравословно състояние зависи от баланса между всички хормони в Хормоналната пирамида.

Как на практика да се случи това?

На първо място, кръвната ни захар трябва да бъде стабилна. Стрес хормоните трябва да бъдат под контрол, а половите - да са балансирани. Но забързаният начин на живот, който водим днес, затруднява допълнително тази задача.

За съжаление, влияние оказват и бързите храни, включващи голям процент захари и въглехидрати, което от своя страна, води до нестабилно състояние на кръвната захар. При хора, които се хранят здравословно, стресът може да се доведе до дисбаланс. А резултатът от всичко това е наднормено тегло.

Как можем да повлияем на Хормоналната пирамида?

Задължително трябва да започнем да се движим от долу нагоре, за да уравновесим Хормоналната пирамида. За повлияване на инсулина е необходимо да се движим повече, нужно е да ходим по около 10 000 крачки на ден.

Балансирайте хормоналната пирамида с повече движение

Пиенето на повече вода повлиява благоприятно на цялото тяло. Храненето трябва да бъде с намален прием на въглехидрати и захари. Препоръчителен е приемът на поне 30 грама фибри на ден, съдържащи се в храни като овесени ядки, плодове, зеленчуци и др.

За поддържането на стрес хормоните, е необходим сън от поне 8-9 часа на денонощие. Изгответе си режим, който да включа време за релаксация и медитация. Кофеинът действа като стимулант на централната нервна система, затова намалете приема му до преди 12 часа. Включете различни хранителни добавки и витамини в ежедневието си за подсилване на организма си.

Правилните стъпки за балансиране на хормоните естроген, тестостерон и прогестерон са движение, тренировки, прием на витамини и минерали. Намалете алкохола до минимум.

Разнообразното хранене е от изключително значение за предотвратяване на болести на щитовидната жлеза, която е свързана с хормоналните проблеми. Избягвайте цигарите, както и храните с хидрогенирани мазнини.

Добрият сън, движението и здравословното хранене са ключът към оптималното здравословно състояние. По този начин ще бъдете здрави както отвън, така и отвътре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати