ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Масло от естрагон - ползи и приложение

Масло от естрагон - ползи и приложение

масло от естрагон - ползи и приложения
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

В кухнята ни е добре позната една пикантна билка, която еднакво често се използва както в прясно състояние, така и изсушена. Това е естрагонът, познат също и с името тарос. Естрагонът прилича много на билката пелин с правия си дълъг ствол, продълговати и тесни листа и затова научното му название е естрагонов пелин.

От интересното растение се извлича и етерично масло след парна дестилация на пресните или изсушени клонки. Извлекът представлява течност с жълтениковозелен цвят и специфичен аромат на анасон, какъвто имат маслоподобните течности, съдържащи анетол.

Съставът на маслото от естрагон го прави ценно и с широка употреба. Около две трети от състава му се пада на естрагола, който е дал и другото название на билката. Освен него трябва да се отбележат флавоноидите, гликозидите, витамините и инулинът, на които се дължат мощните лечебни свойства на маслото.

При какви здравословни оплаквания може да се прилага етеричното масло от естрагон?

Благодарение на съдържащия се естрагол в химичния си състав, това масло има много добри антихистаминови качества. Употребява се при блокажи в отделни части на тялото.

То улеснява храносмилането и е добър стимулатор на апетита. Успокоява и пристъпите на колит. Премахва газовете в корема и спира спазмите. При възпаление на червата действа обезболяващо и успокояващо.

маслото от естрагон успокоява менструални спазми

При простудни заболявания е безценно, защото успокоява пристъпите на упорита кашлица. Помага при хълцане и при прилошаване по време на пътуване. Препоръчва се при морска болест.

Етеричното естрагоново масло е силен антиспазмолитик. Полезно е при крампи и се препоръчва да се включи при масажи на мускулите. Помага също и при разширени вени.

Тъй като понижава стойностите на кръвното налягане, се препоръчва при лечение на хипертония. Ефикасно средство е при бавен метаболизъм и предизвикан от него запек.

Това масло е с отличен тонизиращ ефект, ободрява ума и държи съзнанието будно.

Етеричното масло от естрагон е полезно и за намаляване на менструалните болки и спазми. Отлично антиалергично средство е при пристъпи на сезонни алергии.

Преди използването на масло от естрагон е добре да се направи тест за поносимост върху кожата. Препоръчва се да се използва разредено с вода или с други лечебни средства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати