Всички ползи на маслото от сьомга

Всички ползи на маслото от сьомга

Масло от сьомга е един от най-ценните и полезни видове рибно масло и това не е изненадващо. Трябва да се отбележи, че има няколко различни вида масла от сьомга, които се използват за различни цели - в хранителни, медицински и дори технически. Мазнината, добита от риба сьомга, се използва широко както в официалната, така и в нетрадиционната народна медицина на някои страни. Тя е отлично профилактично и терапевтично средство срещу много заболявания.

Днес малко хора могат да консумират достатъчно количество сьомга. За да компенсират липсата на някои хранителни вещества, мнозина включват в диетата си специални хранителни добавки на основата на масло от сьомга.

Какви са ползите от маслото от сьомга за човешкия организъм?

Маслото от сьомга е уникален източник на полиненаситени мастни киселини. Омега-3 мастните киселини (EPA и DHA), които са част от състава му, играят важна роля във функционирането на почти всяка клетка на нервната и хормоналната системи, както и на мозъка и очите. В допълнение към Омега 3, маслото от сьомга съдържа и цял набор от други Омеги - 5, 6, 7, 8 и 9. Те имат важен принос за поддържането на сърдечно-съдовата система, контрола на възпалителните процеси, баланса на кръвната захар, здравето на кожата, здрав клетъчен растеж, сън и силна имунна система.

Възпалителният отговор е важна част от имунната система на тялото. Прекомерното възпаление обаче може да доведе до хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет. Изследванията показват, че омега-3 мазнините, съдържащи се в маслото от сьомга, могат да потиснат възпалителната реакция на тялото по различни начини. Например, смята се, че намалява нивата на противовъзпалителни химикали, произвеждани от имунни клетки. Всъщност някои проучвания показват, че приемът на омега-3 добавки може да помогне за справяне със симптомите, свързани с определени възпалителни състояния, като артрит, псориазис и сърдечни заболявания.

Свойствата на маслото от сьомга

Маслото от сьомга съдържа витамините A, B, В6, E, които са важни за повишаване на имунитета. В допълнение, то съдържа и витамин D, който има благоприятен ефект върху здравето на костите и цялостното състояние на тялото. Маслото от сьомга съдържа и вещество, наречено астаксантин. Този компонент е признат за мощен антиоксидант, който намалява оксидативния стрес и неутрализира негативните ефекти на свободните радикали.

Доказано е също така, че редовното използване на хранителни добавки с масло от сьомга може значително да подобри функционирането на щитовидната жлеза и да укрепи имунната система. Полезно е за хора със сърдечни проблеми, тъй като помага за намаляване на риска от инфаркт, инсулт и атеросклероза, регулира кръвното налягане, нормализира нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта.

Омега-3 в маслото от сьомга могат да повишат устойчивостта на кожата ви към слънчеви изгаряния, да намалят тежестта на зачервяването на кожата след излагане на ултравиолетови лъчи и да облекчат симптомите на някои нарушения на фоточувствителността. Също могат да помогнат за предотвратяване на акнето или да намалят тежестта му, да предпазят от атопичен дерматит и псориазис, да ускорят зарастването на рани, да ускорят растежа на косата, да намалят косопада и дори да намалят риска от рак на кожата.

Омега-3 мазнините като тези, съдържащи се в маслото от сьомга, са от съществено значение за правилното развитие на плода по време на бременност. Децата, родени от майки, които консумират риба или приемат добавки с омега-3 по време на бременност, обикновено получават по-висок резултат от тестовете за когнитивно и двигателно развитие, отколкото децата, чиито майки не консумират омега-3 мазнини

Списъкът с полезните свойства на маслото от сьомга включва и следното:

- забавя развитието на злокачествени тумори и дори предотвратява появата им;

Добавки с масло от сьомга

- насърчава бързото зарастване на рани;

- увеличава енергийния потенциал;

- облекчава състоянието при възпалителни заболявания на дихателната система;

- намалява риска от астма и облекчава симптомите и;

- насърчава здравето на мозъка, превенция на болестта на Алцхаймер;

- подобрява състоянието при депресии, тревожност и други психически разстройства;

- подобрява паметта;

- подобрява зрението;

- помага за здрави стави;

- помага за възстановяване на мускулите;

- подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите;

- помага на тялото да се възстанови по-бързо след тежки физически натоварвания;

- активира процесите на изгаряне на мазнини и по този начин допринася за естествената загуба на тегло.

Добавките с масло от сьомга вероятно са безопасни за повечето хора, но приемането на твърде много може да доведе до неприятни странични ефекти, като гадене, киселини и диария. Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, най-добре е да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете да добавяте масло от сьомга, тъй като това може да увеличи риска от кървене. Маслото от сьомга може да предизвика индивидуална непоносимост.

Обичайно за хора се предлага масло от сьомга на капсули в аптеките, така че, спазвайте дозировката на съответната хранителна добавка. Имайте предвид, че както с всяка друга мазнина, с нея не бива да се злоупотребява. Не забравяйте, че хранителните добавки не могат да заменят разнообразното и пълноценно хранене. Можете да доставите на тялото си необходимите елементи чрез редовна консумация на сьомга.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати