ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Фактори за високо кръвно налягане

Фактори за високо кръвно налягане

Фактори за високо кръвно налягане
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Високото кръвно налягане (артериална хипертония) е състояние, което е силно рисково и може да причини множество тежки заболявания и усложнения. В почти всички случаи рязкото повишаване на кръвното води до главоболие, задух, сърцебиене и др.

Оплаквания може да липсват или да бъдат минимални при плавното повишаване. Затова е задължително кръвното налягане да се измерва често както вкъщи, така и при всеки профилактичен преглед при личния лекар.

Рисковите фактори за високо кръвно налягане включват: генетични фактори (наследствено предразположение), режим на хранене и психологични фактори, намалена физическа активност, възраст и пол. Повишаването на артериалното налягане при вторичната (симптоматична) хипертония се дължи на друго съществуващо заболяване.

При генетичните фактори влияние оказва това колко хипертоници има сред кръвните роднини (майка, баща, брат, сестра). Колкото повече са те, толкова по-голям е шансът и вие да я развиете.

Годините си напредват и по този начин при повечето хора се увеличава и вероятността високо кръвно налягане. Характерно за по-възрастните е повишение на горната граница и нормална или ниска долна граница.

При наднорменото тегло се повишава и обемът на кръвта, като по този начин може да се стигне до редица здравословни проблеми, сред които е и високото кръвно налягане. Увеличената телесна маса повишава риска от високо кръвно налягане до 5 пъти. С нормализирането й може да се нормализират и стойностите на кръвното.

Прекомерната консумация на сол води до задържане на течности, което от своя страна води до значително увеличение на кръвното налягане особено при хората, които са чувствителни от натрия в солта. Хроничната употреба на алкохол е другото нещо, с което много трябва да се внимава.

Консумацията на много сол повишава кръвното налягане

Пушенето е силен рисков фактор за развитието на редица болести. Този вреден навик намалява ефекта на лечението на високо кръвно, като същевременно и допринася за увеличението му.

Намалената физическа активност може да доведе до нарушения в регулацията на артериалното налягане с появата на хипертония. Рискът при обездвижването е с 50 % по-висок за поява на високо кръвно налягане в сравнение с тези, които практикуват активно някакъв вид спорт.

Стресът и хипертонията са пряко свързани. Продължителният стрес е може да се окаже причина за трайното повишаване на кръвното налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати