ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Лющещ се скалп – причини и лечение

Лющещ се скалп – причини и лечение

Лющещ се скалп – причини и лечение

Състоянието на скалпа влияе изключително много на усещането ни за красота и сигнализира за някои нередности, свързани със здравето. Ако имаме лющещ се скалп, определено не трябва да го пренебрегваме, тъй като проблемът може да е от малък и лесно лекуващ се до значително по-сериозен. А и в двата случая няма да ни е приятно да ходим с лющещ се скалп.

Пърхот

Пърхотът е много често срещан проблем и причина за лющещ се скалп. В лека и средна форма той се лекува със специални шампоани и маски, които можете да намерите в аптеката. Освен това има голямо количество натурални продукти, които спокойно можете да тествате, за да откриете какво ви помага най-много.

Ако средствата против пърхот не помагат обаче, най-добре е да отидете на дерматолог, за да установи каква е причината. Има твърде много фактори, които могат да причиняват лющене на скалпа и е доста трудно да се определи коя от тях е точната.

Сух скалп

Ако скалпът ви е много сух и лющещ се, без зачервявания или рани, с малки люспи, то проблемът може да е в прекаленото изсушаване на скалпа. Това може да се случи при използването на неподходящ за вас шампоан или твърде силен шампоан, който използвате прекалено често.

Други продукти за коса също могат да предизвикват дразнене и лющене на скалпа. Един начин да предотвратите това е да не втривате в корените на косата използваните от вас балсами, маски и спрейове за коса. Тези продукти обикновено се нанасят само по дължината на косата под ушите, освен ако на опаковката не е специално посочено, че са подходящи за нанасяне в корените.

Причини за лющещ се скалп

Слънчевите лъчи

Ако скалпът ви се лющи през лятото, възможно е това да е от слънцето, дори и да имате дълга коса. Ако тя е по-рядка или по-тънка, все пак е възможно да се случи. Но в такъв случай трябва да е единичен случай и да отмине за няколко дни. Можете да го лекувате с различни маски за коса от натурален характер.

Кожни заболявания

По-сериозни причини за лющенето на скалпа са дерматат и псориазис. Диагнозата за тях се поставя от дерматолог след извършване на специфични изследвания. В такъв случай лющенето на скалпа обикновено е сухо, с червени и сърбящи петна, а кожата се отделя на малки или големи люспи. Причините за тези заболявания са различни, като често състоянието е свързано с излагане на стрес и психическо натоварване. Лечението зависи от това колко сериозен е случаят и каква е първопричината. Затова най-добре е да се обърнете към специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати