Силата на прегръдката и как липсата ѝ ни разболява

Силата на прегръдките

Живеем в свят на онлайн комуникациите и ежедневието ни протича по много различен начин. Все повече хора са апатични и затворени в себе си. Всичко това се засили в последната година. Прегръдките са избягвани, а и често забранени. Това е факт, който води до големи загуби за нас на психическо и емоционално ниво.

Прегръдката е начин за преодоляване на трудности и неприятни моменти още от Древността. Не са нужни думи, а само една прегръдка, за да човек да се почувства по-добре и да получи вътрешно спокойствие и сили да се справи с неприятна ситуация. Причината за това е, че когато се прегръщаме, в тялото се отделя хормонът окситоцин, който е отговорен за нашето щастие.

Окситоцинът е наричан "хормона на щастието" и се секретира от жлеза в основата на нашия мозък. При отделянето на този хормон ние се чувстваме спокойни, щастливи и обичани. Това ни помага да получим магически сили да се справим с всяка неприятна ситуация.

Липсата на хормона окситоцин води до чувство за несигурност, тревожност и дори увеличава нашата склонност да излъжем. В дългосрочен план може да развием депресия или различни тревожни разстройства. Това прави ролята на окситоцинът толкова важна за нашата психика и здраве.

Окситоцинът е хормон, който се отделя в тялото на майката в големи количества след раждане. Този факт е силно свързан с нуждата на бебето да бъде гушкано от мама. Всички знаем как бебенцата се успокояват най-добре в прегръдките на своята майка.

За нашето тяло и психика има много ползи от прегръдките, освен факта, че веднага се чувстваме обичани, щастливи и много по-добре.

Основните ползи от прегръдките са висок имунитет, т.е. физическото ни здраве и чувството за спокойствие, т.е. нашето психическо здраве.

Друга полза от прегръдките е повишаване на самочувствието ни и вътрешното усещане, че можем да се правим с всяка ситуация. Намалява чувството на притеснение, което води до по-успешно общуване с околните.

Прегръдките понижават нивата на стрес в организма и ни помагат да спим спокойно през нощта и да се събуждаме изпълнени с енергия на сутринта.

Прегръдките помагат

Честите прегръдки ни правят по-състрадателни и намаляват нивата на болка в организма ни.

Общуването ни с околните е по-искрено, когато получаваме по-често прегръдки.

За всяка бъдеща майка прегръдките помагат за лека бременност, липса на следродилна депресия и увеличаване на количеството кърма. Това е от голяма полза и за майката и за бебето.

Гушканите бебета винаги са по-спокойни и по-лесно преминават през периода на коликите, както и всички други неразположения.

За една двойка прегръдките също са много важни. Те се проява на интимност и заздравяват връзката и отношенията. Двойките, които се прегръщат по-често, остават заедно завинаги.

Прегръщайте се и бъдете щастливи, усмихнати и спокойни. Повече прегръдки са гаранция за физическо и психическо здраве.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати