ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Защо е полезно да ядем сурови тиквени семки?

Защо е полезно да ядем сурови тиквени семки?

Защо е полезно да ядем сурови тиквени семки?

Ядките и семената са основна част от здравословното и балансирано хранене. Тиквените семки увеличават приема на няколко основни хранителни вещества. За разлика от печените, суровите тиквени семки предлагат по-голяма хранителна стойност, тъй като както във всички други случаи, някои хранителни вещества се разрушават по време на процеса на печене и организмът не успява да се възползва от тях.

Суровите тиквени семки осигуряват голяма доза фибри, които предотвратяват запека и благоприятстват здравето на храносмилателната система. Хапвайки тези вкусни семена, вие увеличавате и приема на минерали, тъй като съдържат желязо, което е особено важно за правилната функцията на червените кръвни клетки, както и калий, фосфор, цинк и магнезий.

Тъй като фибрите, протеините и минералите не се унищожават при печенето, тези хранителни вещества се намират в приблизително равни количества както в суровите, така и в печените тиквени семки.

Едно предимство при избора на сурови тиквени семки пред печени семена е съдържанието на витамин Е, мастноразтворим витамин. Витамин Е помага да поддържате сърдечно-съдовата си система здрава - разширява кръвоносните съдове, за да спомогне за понижаване на кръвното налягане, и разрежда кръвта ви, за да намали риска от вредно образуване на спонтанен кръвен съсирек.

Хранителното вещество също така защитава клетките ви от реактивни кислородни видове или свободни радикали, вредни химикали, които произвеждате като токсичен страничен продукт от метаболизма ви и когато сте изложени на слънчева светлина и замърсители на околната среда.

Сандвич с тиквени семки

Суровите тиквени семки съдържат и повече витамин К, отколкото техните печени аналози. Витамин К помага да се стимулира образуването на кръвни съсиреци след увреждане на тъканите, като помага на вашите кръвни клетки да се агрегират, за да предотвратят кървене. Витаминът също така помага на кожата ви да се излекува след нараняване и допринася за растежа и укрепването на костите.

Консумирайте сурови тиквени семки в супи, салати или сандвичи, за да добавите текстура и вкус. Смесете семената с рукола, червен пипер, лимонов сок и настърган пармезан за ароматна и богата на хранителни вещества салата или хвърлете една супена лъжица семена в зеленчукова супа.

Опитайте да смесите суровите тиквени семки с пресен босилек и зехтин за песто от сурово тиквено семе, което може да добави вкус към макаронени изделия, сандвичи или други ястия. Като алтернатива, опитайте да използвате сурови тиквени семки, за да добавите текстура към супата - просто накиснете семената за една нощ във вода, докато омекнат и след това ги сипете в пюрирана супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати