ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Най-добрите начини за отказване на цигарите

Най-добрите начини за отказване на цигарите

Най-добрите начини за отказване на цигарите
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Тези, които решат да откажат пушенето, правят до 30 опита, докато постигнат успех. Това се дължи на трудностите при отказа от лошия навик като цяло, както и на индивидуалните характеристики на организма.

Методът, който е работил за петима от вашите приятели, може да не доведе до успех при вас. И обратно, можете да измислите свой собствен начин да се откажете от пушенето, който категорично няма да работи за вашите приятели, но ще бъде невероятно ефективен във вашия случай.

Подбрали сме най-добрите начини за отказване на цигарите, които са доказани като ефективни както от статистическа, така и от научна гледна точка. Опитайте се да намерите своя сред тях.

Задайте дата, за да се приготвите

Повечето пушачи поне веднъж в живота си решават да започнат от утре. Разбира се, не спазват думата си.

Проблемът е, че пушенето е не само физиологична, но и психологическа зависимост. Може да не сте наясно с това, но цигарата е тясно свързана със значими, жизненоважни неща. Например способността да издишвате в разгара на забързания работен ден – докато пиете кафе, говорите по телефона или обсъждате нещо с колеги на по цигара. Ако спрете да пушите един ден, на мястото на тези малки удоволствия се образува зейнала дупка. Изглежда всичко е наред, чаша кафе в ръка, но нещо липсва. И този недостиг разваля цялото удоволствие.

Или малко по-различно погледнато: преди почивката за цигара е била възможност да направите пауза, но сега не пушите, което означава, че изглежда няма причина за пауза. И така продължавате да работите без прекъсване, изтощавайки нервната система и вкарвайки себе си в състояние на постоянна умора. Не е изненадващо, че подсъзнанието ви ще се опита да върне спестяващата цигара, което е свързано с релаксация и удоволствие.

Следователно отказването от цигарите от утре е противоречив вариант. По-добре да зададете точна дата. Не твърде близка, за да се подготвите психически, и не твърде далечна, за да промените решението си. Трябва да отделите пушенето от ежедневната почивка и удоволствие. Ако сте свикнали да комбинирате чаша кафе с цигара - пийте, но без цигара. Ако се нуждаете от неформална комуникация с колеги, отидете на нея без цигара, като отново си обещавате почивка след известно време.

Запишете нещата, които ви карат да запалите и ги елиминирайте от живота си

Има ситуации, които всъщност ни карат да посегнем към цигарата. Това са така наречените спусъци. Открийте ги, като в продължение на няколко дни описвайте всички моменти, когато сте запалили цигара:

- Пия сутрешното си кафе;

- Запалих цигара, за да говоря с колега;

- Излязох с колеги на двора, пуша за компанията и т.н.

След това се опитайте да модифицирате поне онези ситуации, които се повтарят всеки ден. Например, ако сте свикнали да пушите цигара със сутрешното си кафе, започнете да пиете чай. Или изобщо минете на здравословна закуска - едва ли ще искате да пушите с овесени ядки. Опитайте се да разработите стратегия за заместване за всеки от вашите спусъци. Няма да се отървете веднага от зависимостта, но ще можете значително да намалите количеството никотин. И това е сериозна стъпка към успеха.

Заменете пушенето с други удоволствия или дейности

Отказване на цигарите

Идеалното време за спиране на цигарите е отпуската. Няма стрес, който да ви подтиква да пушите и в същото време има нови и интересни занимания. Достатъчно е да не вземете цигари със себе си на разходка сред природата или да отидете на екскурзия с автобус, където никой няма да ви даде възможност да пушите в автобуса, в музеи и забележителности и ще бъдете изненадани да откриете, че можете лесно да се справите без цигари в продължение на няколко богати и интересни дни. Основното тук осъзнаването: Пуша не защото искам, а защото просто ми е скучно и нямам какво да правя.

Занимавайте се със спорт

Що се отнася до заместителната терапия, упражненията са един от най-здравословните варианти. Както показват изследванията, спортните занимания могат да ви помогнат да откажете цигарите, спортуването отвлича вниманието от мисленето за цигари, развеселява и създава усещане за контрол над себе си. След като работите с щанга или плувате километър или два, започвате да се чувствате като силен, волеви човек, на който е по силите да се откаже от всеки лош навик.

Измислете как да преодолеете импулса

Желанието за пушене най-често възниква спонтанно. Отначало хващаме емоционално цигарата и едва след това мозъкът извиква: Какво правиш, обеща! . Ето защо е изключително важно да се запази кратка пауза между О, как искам да пуша и щракането на запалката.

Тази пауза е наистина кратка. Експерти уверяват, че острото желание да вземете цигара продължава не повече от 3-5 минути. Помислете как можете да попълните този момент и се опитайте да доведете това действие до автоматично ниво. Например направете няколко лицеви опори или изяжте твърда ябълка, дъвчете клечка за зъби. Или просто отворете прозореца и поемете няколко дълбоки вдишвания. Всяка опция ще работи, стига пълнителят за паузата да е винаги под ръка в точното време.

Споделете в социалните мрежи

Звучи смешно, но онези пушачи, които говорят за напредъка на борбата си с лошия навик в социалните мрежи, постигат успех. Социалните мрежи ви карат да се чувствате като подкрепени от други хора. Освен това те са пълни с мотивиращи истории от тези, които вече са се отказали от пушенето. И колкото повече се запознавате с успешните случаи на други хора, толкова повече вярвате в собствената си победа.

Увеличете съдържанието на зеленчуци и плодове в диетата

Откажете цигарите с повече плодове и зеленчуци

Колкото повече зеленчуци и плодове консумира човек, толкова по-лесно толерира спирането на цигарите. Въпросът е, че мозъкът ни често бърка желанието за тютюн с желанието за фибри. След като се почерпите със салата от зеле или хрупкава ябълка, заблуждавате тялото: то започва да се чувства така, сякаш вече е получило това, което иска, и следователно цигарата изглежда без значение.

Пийте мляко

Млякото прави вкуса на цигарата неприятен. Същото проучване също така открива храни, които субективно подобряват вкуса на дима. Ето защо, ако наистина ще се откажете, опитайте се да консумирате по-малко на месо, кафе и алкохолни напитки.

Никотинова заместителна терапия

Това е един от най-популярните методи за отказване от цигарите. Особено сред онези, които вече са се опитали неуспешно да разрешат проблема с един замах. Никотиновите пластири, специални дъвки, спрейове, таблетки за смучене наистина помагат да се справите с острата жажда за тютюн, което е почти неизбежно в първата фаза на отказване от цигарите. Заместителната терапия е само временна мярка. Основната му задача е да улесни процеса на отказване от цигарите.

Но що се отнася до обикновените електронни цигари, лекарите са в известно объркване. Няма нито едно клинично проучване, което да доказва ефективността на електронните цигари в борбата срещу пушенето. Нещо повече, такива устройства могат дори да бъдат вредни, тъй като съдържанието на патроните не е регулирано и следователно потребителите просто не знаят какви токсини влизат в тялото им с всяко вдишване.

Потърсете помощ от специалист

Като начало - на терапевт. Има лекарства, които блокират рецепторите, свързани с никотиновата зависимост в мозъка. В резултат на това човек постепенно и нежно се отказва от цигарите. Но медикаментозното лечение има редица странични ефекти, така че само квалифициран лекар може да го предпише и извърши.

Вариант е да се подложите на поведенческа терапия с помощта на психотерапевт. Този специалист ще анализира психологическия ви профил, ще ви помогне да намерите причините, които ви карат да жадувате за цигари, и ще ви каже как да коригирате начина си на живот, така че желанието ви за никотин да намалее. В идеалния случай - до нула.

Защо не комбиниран подход?

Всъщност, не е необходимо да се хващате само за един метод. Опитайте да смесите няколко като изберете тези, които ви се струват най-разумни и удобни. Това значително ще увеличи шансовете ви за успех.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest