ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Кои са най-големите вреди от разтворимото кафе?

Кои са най-големите вреди от разтворимото кафе?

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38314324
вреди от разтворимо кафе

Мненията за разтворимото кафе са много противоречиви, някои специалисти казват, че не е за предпочитане, защото е слабо, а други твърдят, че това не е истинско кафе.

Много хора обаче предпочитат разтворимото кафе, защото се приготвя бързо, лесно, има дълъг срок на годност и е по-евтино.

Какво всъщност представлява разтворимото кафе?

Това кафе се прави от слабо изпечени кафени зърна, които се смилат и се варят. След това водата се отстранява и кафето се слага в специална фурна, където се дехидратира, докато се получат онези фини малки кафени кристали.

Колко кофеин има в разтворимото кафе?

В една чаша от това кафе има между 30 и 90 мг кофеин, а в обикновеното кафе между 70 и 140мг.

Кои са най-големите вреди от разтворимото кафе? Вижте повече в следващите редове:

1. Химичният състав

Един от потенциалните недостатъци на разтворимото кафе е една от химичните съставки. Тази съставка се нарича акриламид и се води като потенциално опасен и вреден за здравето химикал.

По принцип, акриламидът се съдържа във всички видове кафе, но в разтворимото кафе той е в много по-висока концентрация. Специалистите твърдят, че тази съставка може да увреди нервната система и да увеличи риска от рак.

2. Вкус и качество

разтворимо кафе

За приготвянето на разтворимо кафе често се използват кафени зърна с много ниско качество, а това оказва влияние върху вкуса и аромата. Кафето, произведено от зърна с лошо качество, съдържа много и различни примеси (за които не се споменава на етикета на кутията), които от своя страна могат да бъдат причина за силно главоболие.

3. По-ниско съдържание на кофеин

Друг очевиден недостатък е, че в разтворимото кафе има много по-малко кофеин. Това не е вредно, дори в някои случаи е за предпочитане.

Но ако сте от големите любители на кафе и не можете да си набавите необходимата доза кофеин, съществува голям риск да изпиете повече чаши кафе от необходимото.

А прекомерната употреба на разтворимо кафе може да доведе до сериозни смущения в съня и разстройство.

4. Има причини разтворимото кафе да е по-евтино!

Не само че се приготвя от зърна с лошо качество, но същите тези зърна се изкупуват на ниска цена от райони, които използват прекалено много пестициди.

Заключение!

Независимо какво кафе ще предпочетете, обикновено или разтворимо, не забравяйте че и в двата случая не трябва да прекалявате с броя на чашките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest