Откъде ни дебне ракът

Откъде ни дебне ракът

Сърдечно-съдовите заболявания държат първо място по разпространение, а веднага след тях са раковите заболявания. 10-15% от населението на планетата умира от туморни образувания. А в 30% от случаите на рак, храната е основен рисков фактор.

Откъде ни дебне ракът?

- Ако ядете прекалено много сладко, се увеличавате рискът да развиете рак на панкреаса.

- Ако пресолявате храната си, опасността да се разболеете от тумор на стомаха, се увеличава. Солта дразни определен слой в стомаха и така се стига до излагане на епителните му клетки на канцерогените.

- На риск от рак на устната кухина, на ларингса и на дебелото черво са изложени хората, които прекаляват с употребата на алкохол.

- Според някои специалисти белтъчните диети като тази на Пиер Дюкан са опасни. Тъй като при тях 50-70% от приема на енергия се дължи на високобелтъчни храни, а нормата за тези вещества в дневното ни меню е 15-25%.

- Организмът ни е заплашен от канцерогенни съединения и когато консумираме бекон и пушени меса.

Разбира се, има и полезни храни, които играят превантивна роля срещу раковите образувания.

- Кафето е продукт, който има нееднозначна роля по отношение на канцерогенния и сърдечно-съдовия риск. Ако приемаме горчивата напитка в умерено количество, по не повече от 5 чаши дневно, то има полезно действие. Кафето съдържа антиоксиданти.

- Консумирането на бобовиизделия пък намалява риска от рак на гърдата. Яжте ги поне 1-2 пъти седмично.

- Витамин С пък понижава опасността от рак на устната кухина, на стомаха. От рак на белия дроб и рак на маточната шийка пък пази витамин Е.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати