ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Кога се поставят брекети

Кога се поставят брекети

Брекети на зъбите

Широка и ослепителна усмивка? Че кой не мечтае за такава! Някои от нас са природно надарени с подредени и бели зъби, които нямат нужда от корекции, но при други случаи се налага външна намеса. Поставянето на брекети е нещо стандартно в наши дни - прилага се както при деца, така и при възрастни, за които никога не е твърде късно да се погрижат за денталното си здраве и зъбна естетика.

Какво представляват брекетите

Тяхната задача е да коригират кривите зъби и неправилната захапка, оказвайки постоянен натиск. Те са различни видове, като преди да се спрете на подходящото за вас решение, е нужно да проведете обстойна консултация с опитен ортодонт, който ще ви разясни някои въпроси и ще ви окаже нужното съдействие.

Класическите брекети могат да бъдат метални или прозрачни. Те се носят с различна продължителност (най-малко 6 месеца) според индивидуалните нужди на пациента. Тяхното поставяне се извършва от специалист, който ще направи правилна преценка за състоянието на зъбите, тяхното разположение и възможните резултати. Сами по себе си, те представляват отделни апаратчета с малки размери, свързани помежду им с тел, което води до правилното нареждане на зъбите.

Кога се поставят

Поставянето на брекетите се налага и по медицински причини, а не само заради необходимостта от подобряването на естетиката. Ако не коригираме лошата захапка или криво разположените зъби, това може да причини редица неприятни състояния, като например:

- Чести възпаления на венците;

- Фъфлене;

- Болка и дискомфорт в областта на челюстта;

- Главоболие;

- Невъзможност за правилно почистване на зъбите и др.

В тези случаи е разумно да се пристъпи към поставянето на алайнери (безцветни) или друг вид съвременни скоби с високо качество, с помощта на които ще постигнем желаните резултати - красива усмивка, по-бели зъби, по-високо самочувствие и увереност.

Момиче с брекети

Какви видове има

След като сте осъзнали преимуществата на брекетите и тяхното благотворно въздействие върху денталното здраве като цяло и сте прочели достатъчни информация в онлайн пространството, то е време да решите и на кой вид да заложите, взимайки предвид и финансовия аспект. Имате следните варианти:

- Метални и керамични;

- Сапфирени и безцветни;

- Пластмасови и цветни;

- Лингвални;

- Саморегулиращи се.

Видовете брекети са разнообразни, но във всички случаи се постига видим ефект преди и след поставянето на коригиращото апаратче. Добре е да се вземат под внимание и накриво поникналите мъдреци, което често пъти изисква тяхната екстракция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати