ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Как да преборим гъбичките по ноктите с масло от невен?

Как да преборим гъбичките по ноктите с масло от невен?

Как да преборим гъбичките по ноктите с масло от невен?
Снимка: Mareefe/pixabay.com

Невенът, който на латински се нарича календула, е определян от ботаниката като лековито растение. Разкошните му оранжево-жълти цветове служат не само за украса в стаята или за декорация на градината, но след прецъфтяването и разтварянето на листенцата тази кошничка се явява най-лековитата част от цялата билка. Чрез мацерация от него се получава етерично масло от невен, което има широко приложение при възпалителни заболявания по ноктите и кожата.

Едно от сериозните кожни заболявания са гъбичките. То е сериозно и упорито, широко разпространено и изисква продължително лечение. Първоначално се появява по кожата на краката, най-вече на уязвимите места, каквито са гънките между пръстите, а по-късно се разпространява и по ноктите.

Гъбичките се развиват особено лесно при топла и влажна среда, а вирее на повърхностните слоеве на кожата. Лечението на гъбичките по ноктите невинаги е ефикасно, тъй като микроорганизмите са силно устойчиви и веднъж затихнало, възпалението лесно се възпламенява отново.

Природните лечебни средства са много подходящи, тъй като могат да се прилагат продължително без странични ефекти. Едно от най-добрите средства против гъбички е маслото от невен.

Как да преборим гъбичките по ноктите с масло от невен?

Маслото от невен е много ефикасно при упоритите гъбични инфекции. Сред многото лечебни ефекти на маслото от невен е потискането на растежа на патогенните гъбички, овладяване на неприятната симптоматика на гъбичните инфекции по ходилата, между пръстите на краката и по ноктите.

Освен това то облекчава сърбежа, болката и дразненето. Възстановява увредените клетки, премахва лошата миризма, причинена от бактериите. Маслото от невен е полезно за нотките, защото стимулира регенеративните процеси на нокътя, така че засегнатите области се възстановяват бързо отново. Времето за цялостно изкореняване на проблема намалява.

Препоръчва се проблемните места да се мажат 2 до 4 пъти дневно с масло от невен след измиване с хладка вода и подсушаване. Видимите резултати може да се очакват след 2 седмици изпълнение на препоръките за лечение на гъбички. Този процес може да се подпомогне и от промивки с отвара или настойка от невен.

Как да преборим гъбичките по ноктите с масло от невен?

Маслото от невен може да се използва и като профилактика срещу инфекции на кожата и ноктите на краката и ръцете, докато маслото се ползва за чисто козметични цели като укрепване на нокътната плочка, придаване на здрав вид и блясък на нокътя, омекотяване на кожичките около него и цялостна грижа за кожата на ръцете и краката. То е сред добрите масла за нокти.

Вижте още начини за лечение на гъбички по ноктите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати