ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Може ли да се възстанови ставният хрущял?

Може ли да се възстанови ставният хрущял?

Kristina KambarevaKristina Kambareva
Новак
1011
увреден ставен хрущял
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Ставният хрущял е гладката, лъскава бяла тъкан, покриваща краищата на костите, които образуват става. Ставният хрущял намалява триенето, когато костите се плъзгат една върху друга, което прави движенията плавни и безболезнени.

Той действа и като амортисьор, за да помогне за предотвратяване на травматични наранявания на костите. Когато хрущялът е увреден, той може да причини болезнени движения и ограничена подвижност на ставите и в крайна сметка да прогресира до остеоартрит.

Увреждането на хрущяла може да възникне от нормалното износване на ставите на тялото с напредването на възрастта, както и от нараняване или други болестни състояния.

Поради своята аваскуларна природа (липса на кръвоснабдяване), хрущялът не може да се възстанови и затова обикновено е необходимо хирургично лечение, за да се възстанови функцията на хрущяла и да се предотврати прогресирането на увреждането в артрит.

Причини

Ставният хрущял може да бъде повреден от случайни падания, спортни травми или прогресивна дегенерация (износване). Възможно е хрущялните клетки да заздравеят, но това зависи от степента на увреждане и местоположението на нараняването. Въпреки това, лечебният капацитет е минимален поради липсата на кръвоснабдяване.

Диагноза

Вашият хирург ще извърши физически преглед, за да търси променен обхват на движение и подуване на костите. Често ще е необходима оценка с ядрено-магнитен резонанс или артроскопия, тъй като хрущялът е некалцифициран и не се показва на рентгенови лъчи.

може ли да се възстави ставен хрущял

Хирургично лечение

Младите възрастни с нараняване на хрущяла са идеални кандидати за операция за възстановяване на хрущяла, тъй като тези методи помагат да се предотврати прогресирането на увреждането в остеоартрит.

Повреденият хрущял може да се лекува с две различни техники – възстановяване и регенерация.

- техниката за възстановяване включва подмяна на увредения хрущял с нови клетки и извънклетъчен матрикс, който стимулира заздравяването на увредения хрущял;

- регенерацията включва подмяна на увредения хрущял с нова артикулираща повърхност, която функционално симулира растежа на нов хрущял.

Хирургията често не се препоръчва при по-малки хрущялни дефекти. Дефекти по-малки от 2 см могат да се лекуват артроскопски и имат добра прогноза. При по-големи дефекти може да се наложи трансплантация на хрущял.

Повечето процедури за възстановяване на хрущяла могат да се извършат артроскопски, минимално инвазивна хирургия с помощта на артроскоп - малка гъвкава тръба със светлина и видеокамера в края, която позволява да се наблюдава вътрешността на ставите и да се извърши операция.

По време на артроскопията се правят няколко малки пробивни разреза около ставата. В някои случаи може да се наложи открита операция за достъп до засегнатата област, изискваща по-дълги разрези.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати