Хващате рак на устата от комбинацията алкохол и цигари

Хващате рак на устата от комбинацията алкохол и цигари

Ако сте закоравели пушачки и имате също навика често да се наливате с алкохол, ви дебне рак на устната кухина. Според председателя на кубинската комисия по профилактика на това заболяване д-р Хулио Сесар Сантана Гарай, рискът се увеличава с 15 процента.

Експерт направи това изявление по време на научния конгрес "Стоматология 2010". В момента той тече в кубинската столица.

"Пушенето увеличава с пет пъти вероятността от заболяване на рак на устата. Алкохолизмът – с три пъти. Така съчетанието на двата вредни навика повишава вероятността от рак на устата 15 пъти", би тревога ученият.

Има и още лоши новини. До рак на устната кухина могат да доведат също неправилно поставените зъбни протези, кариеси, лошата зъбна хигиена...

"Предупреждението за ракови заболявания е много важно, дори по-важно от ранната диагностика. Ракът на устата може да се избегне. Най-често заболяването започва на езика, в долната част на устната кухина, в областта на небцето. Ако заболяването се открие навреме, прогнозата е благоприятна", смята д-р Сантана Гарай.

Той допълва, че плодовата диета е много благоприятна за профилактика на заболяването. "В Куба, където има портокали, мандарини, лимони и други цитруси, този вид рак почти не се среща", казва кубинският учен.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
фифи
фифи
14.11.2013 10:02
Глупости, в Куба където се правят и пушат пури, нямало рак на устната кухина.
0
0