Слънцето променя ефекта на лекарствата

Слънцето променя ефекта на лекарствата

В разгара на лятото сме. Жегите все още не са от най-големите. Въпреки това, имайте предвид, че лекарствата могат да действат по различен начин от този, по който действат в хладно време, предупреждават медици.

Те препоръчват да ограничим престоя си на слънце, ако приемаме определени медикаменти. Най-вече става дума за сулфанилазимите, хормоналните препарати, антибиотиците, химиопрепаратите.

При децата с хронични заболявания не бива да се намалява дозирвката на лекарствата, а да се избягва престоя на слънце. Учените предполагат, че причината за връзката между високите температури и медикаментите, е обилното изпотяване, което променя концентрацията на препаратите в кръвта.

Освен това някои лекарства повишават чувствителността на кожата към слънчевата светлина и организмът реагира с болезнени и сърбящи обриви. Ако, например, лекувате цистита си с най-често предписваните за тази цел лекарства, се откажете от плажа.

Също така лекарите предупреждават, че жегите са опасни за пациенти с хронични заболявания. Възможно е състоянието им да се влоши, да се появи главоболие, умора, аритмия, сърдечен пристъп.

Високите температури са особено опасни за хора с хипертония или стенокардия. Също хората, които страдат от затлъстяване, понасят зле горещините. А при тези, които са склонни към хипотония (понижено кръвно налягане) е възможно да се появи световъртеж, слабост или забавяне на сърдечни ритъм.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати