Обилното изпотяване не е за подценяване

Обилното изпотяване не е за подценяване

Важно, жега е! Но не бива да подценявате обилното изпотяване. Може би чрез него организмът ви иска да ви подскаже, че нещо с него не е наред и че трябва да отстраните проблема при специалист.

Имайте предвид, че чрез потните жлези всеки ден се разделяме с около 3 чаши течност. До четири литра стига потта за жителите на тропиците. Маратонецът пък отделя 7.5 литра, а един миньор – 10 литра.

Разбира се, потенето е нещо съвсем нормално. Но вече говорим за проблем, когато седите на сянка без да се движите и вашето тяло се покрива с капчици пот. Тогава най-вероятно страдате от хиперхидроза.

Причините за това състояние могат да са различни. Какви? Възможно е да имате проблем с ендокринната система. Нарушенията в работата на жлезите с вътрешна секреция почти винаги предизвикват засилено отделяне на пот.

Ако имате заболявания на щитовидната жлеза, то е съпроводено с мрачно настроение, ревливост и безсъние, засилен апетит, рязко отслабване. Ако освен от потене, си оплаквате от повишена жажда и пристъпи на нощен глад, трябва да си направите анализ на кръвта, тъй като е възможен диабет.

Обилното потене може да е знак, че трябва да посетите и кардиолога. Ако едновременно с потенето, страдате от гадене или резки болки в областта на сърцето, трябва да си направите кардиограма.

Потенето може да бъде симптом и за хидраденит. Това е възпаление на потните жлези.

Така наречените приливи, когато жената чувства ту горещина, ту студ, са характерни за периода на климакса, затова посетете и гинеколога.

Лепкавата пот е характерна при някои състояния, които поне в началото могат да са без видими външни белези – например стомашно кръвотечение. Отговор дали това е така ще ви даде хирургът.

Вечно потните крака могат да се дължат на вродено плоско стъпало, за което ще ви помогне ортопедът.

Рейтинг

3.3
Общо 4 гласували
5 0
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари