Високите токчета скъсяват мускулите

Високите токчета скъсяват мускулите
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор-12%
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
43.00 лв.
Виж ››

Жените често жертват комфорта си, за да изглеждат стилно и изискано. Но когато изберат неправилните обувки, рискуват да нанесат голяма вреда на организма си.

Високите токчета допълнително натоварват коленните стави, като увеличават риска от увреждане и от остеоартрит. Колкото е по-високо токчето, толкова по-висок е рискът за здравето ви.

„Всички знаят, че високите токчета са вредни”, твърди Даниъл Баркема, изследовател от университета на щата Айова. „Но при носенето на обувки на високи токчета жената е подложена на огромен риск от развитие на остеоартрит”, убеден е той.

Освен това обувките с високи токчета стискат костите в коляното. Баркема и колегите му направили сравнителен анализ на обувки с плоска подметка с такива с петсантиметрови и деветсантиметрови токчета.

Високите токчета скъсяват мускулите

За измерване на силата и на ударната вълна в краката при носене на такива обувки от жени от 18 до 40 години изследователите използвали датчици, камери и друго лабораторно оборудване.

Жените трябвало да ходят със зададена от учените скорост. Резултатите показали, че обувките на високи токчета дестабилизират ставите. Учените отбелязали огромно натоварване върху коляното, особено при по-високи токчета.

Жените, които носят обувки на токчета пет дни в седмицата, страдат от скъсяване на мускулите на прасеца с над 10 процента. Жените, които носят ниски обувки без токчета, имат идеално развито ахилесово сухожилие.

Това според учените обяснява защо дамите, които постоянно са на токчета, усещат болка в прасците, когато ходят боси. Жените, които са свикнали да са на токчета, тичат много по-бавно, когато обуят спортни обувки.

Изследователите твърдят, че идеалната обувка за дамите е тази с плоска подметка. При това подметката трябва да е гъвкава, което щади коленните стави.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Dimitrova5
Dimitrova5
29.11.2017 22:43
Ако те кара дасе боиш и се чувстваш зле наистина имаш право дасе плашиш, но ако нете притеснява с нищо няма от какво дасе страхуваш
0
0