Алкохолът удвоява риска от рак

Алкохол

Рискът да се разболеете от рак на гърдата се увеличава двойно дори само от една чаша алкохол на ден. Това съобщава в днешния си брой вестник "Дейли мейл", като цитира резултатите от американско изследване.

Консумацията на едва седем алкохолни единици седмично, което е половината от безопасната норма, е свързана с повишен риск от лобуларен рак, предупреждават авторите на проучването от Института за ракови изследвания в Сиатъл.

Лобуларният рак е второто най-разпространено злокачествено заболяване на гърдата. То е и най-разпространеният карцином сред жените на възраст между 45 и 55 години.

Този тип рак засяга лобулите дълбоко в тъканите на млечните жлези. Той е ограничен в лобулите и е труден за откриване. Поради това много често диагнозата се поставя в напреднала фаза на заболяването.

Проучването е обхванало 2944 жени, разделени в шест групи в зависимост от консумацията на алкохол.

В резултата на което специалистите установили, че употребата на алкохол влияе по-изразено върху лобуларния рак, отколкото върху дукталния. Повечето от злокачествените образувания на гърдата започват от каналчетата, т.нар дуктален рак.

Рискът не се променя в зависимост от вида на консумирания алкохол, установили още изследователите.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати